Tarwe wordt geoogst, 120 km ten noorden van Kiev. - Foto ANP AkkerbouwNieuws

Ruim een derde minder Oekraïense tarwe verwacht

De Oekraïense tarweoogst valt in 2022 zeker 35% lager uit dan vorig seizoen.

Het geo-lokalisatiebedrijf Kayrros heeft op basis van beelden van een satelliet van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA berekeningen gemaakt. Dat meldt de Belgische nieuwssite Vilt.

Door de oorlog is het Oekraïense zaaiseizoen ernstig verstoord. Landbouwpersoneel vecht mee in de oorlog tegen de Russen. Het land moet worden bewerkt, terwijl bommen kunnen vallen en het is lastig om aan brandstof te komen.

12 miljoen ton minder tarwe

Kayrros verwacht dat Oekraïne zonder verdere verstoringen dit seizoen 21 miljoen ton tarwe kan produceren, wat 12 miljoen ton minder is dan vorig seizoen en 23% onder het vijfjarengemiddelde ligt. Maar het kan ook dat de opbrengst lager uitvalt, omdat een groot gedeelte van de tarweproductie uit het oosten van Oekraïne komt, daar waar hard wordt gevochten.

Vervolgens zijn het opslaan en transport van graan een probleem, omdat export via de Oekraïense havens niet gaat en uitvoer via spoor of de weg lang niet dezelfde volumes aankan.

700.000 ton graan naar Rusland

Verder zijn er berichten dat Rusland zo’n 700.000 ton graan uit Oekraïne naar Rusland heeft gehaald met vrachtwagens. Ook zijn landbouwmachines gestolen en graansilo’s vernield. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zijn deze berichten geloofwaardig.

Voor de oorlog kwam 12% van de tarwe voor de wereldmarkt uit Oekraïne en 16% van de totale maisexport.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin