Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Ruim 2.500 hectare luzerne om te drogen

Binnen de akkerbouwteelt neemt de luzerne een wat aparte plaats in. Dit meerjarige voedergewas is voor de akkerbouwer interessant omdat het de bodem tot rust laat komen. Daarbij heeft het gewas een positieve invloed op de structuur van de grond omdat het wel 1,5 meter diep wortelt.

 • Groenvoederdrogerij Timmerman uit het Zeeuwse Kortgene hakselt een perceel luzerne om verwerkt te worden in de drogerij. - Foto's: Anton Dingemanse

  Groenvoederdrogerij Timmerman uit het Zeeuwse Kortgene hakselt een perceel luzerne om verwerkt te worden in de drogerij. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Het gewas wordt jaarlijks, afhankelijk van de groeiomstandigheden, drie tot vier keer gemaaid. Dit perceel van Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder wordt nu voor de tweede keer gemaaid.

  Het gewas wordt jaarlijks, afhankelijk van de groeiomstandigheden, drie tot vier keer gemaaid. Dit perceel van Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder wordt nu voor de tweede keer gemaaid.

 • De eerste snede ging er begin juni af waarvan de inmiddels verdroogde stengelresten nog te zien zijn. De groeitijd is ongeveer 7 weken dus een vierde snede zal hier waarschijnlijk niet lukken.

  De eerste snede ging er begin juni af waarvan de inmiddels verdroogde stengelresten nog te zien zijn. De groeitijd is ongeveer 7 weken dus een vierde snede zal hier waarschijnlijk niet lukken.

 • Timmerman maait met drie maaibalken van drie meter elk negen meter breed. Ze maaien altijd met de stand van het gewas mee of daar haaks op.

  Timmerman maait met drie maaibalken van drie meter elk negen meter breed. Ze maaien altijd met de stand van het gewas mee of daar haaks op.

 • Om niet tegen de draad in te maaien wordt nu weer terug gereden om weer met de draad mee te maaien en zo hopen en andere ongelijkmatigheden te voorkomen.

  Om niet tegen de draad in te maaien wordt nu weer terug gereden om weer met de draad mee te maaien en zo hopen en andere ongelijkmatigheden te voorkomen.

 • Om een losliggend en breed zwad te realiseren wordt het gewas na de maaibalk via een klepelrol omhoog geleid om meteen daarna los naar beneden te vallen.

  Om een losliggend en breed zwad te realiseren wordt het gewas na de maaibalk via een klepelrol omhoog geleid om meteen daarna los naar beneden te vallen.

 • Binnen 48 uur wordt het 9 meter brede gemaaide gewas op een zwad geharkt.

  Binnen 48 uur wordt het 9 meter brede gemaaide gewas op een zwad geharkt.

 • Op dit deel van het perceel ligt de luzerne klaar voor de hakselaar. Om rendabel te kunnen werken dient de perceelsgrootte minimaal 5 hectare te zijn of er moeten wat kleinere percelen bij elkaar liggen.

  Op dit deel van het perceel ligt de luzerne klaar voor de hakselaar. Om rendabel te kunnen werken dient de perceelsgrootte minimaal 5 hectare te zijn of er moeten wat kleinere percelen bij elkaar liggen.

 • Kort na het harken wordt de luzerne gehakseld. Drogerij Timmerman laat in het zuidwesten zo’n 2.500 hectare luzerne telen. Ook wordt er nog voor individuele klanten gedroogd.

  Kort na het harken wordt de luzerne gehakseld. Drogerij Timmerman laat in het zuidwesten zo’n 2.500 hectare luzerne telen. Ook wordt er nog voor individuele klanten gedroogd.

 • De John Deere 8600 i hakselaar is nu voor het tweede seizoen in gebruik. De hakslaar is aangepast aan de wensen van het bedrijf. De achterwielen zijn verwijdert en daarvoor in de plaats heeft Machinebouw Van der Ende uit Borssele een containeroplegger aangebracht.

  De John Deere 8600 i hakselaar is nu voor het tweede seizoen in gebruik. De hakslaar is aangepast aan de wensen van het bedrijf. De achterwielen zijn verwijdert en daarvoor in de plaats heeft Machinebouw Van der Ende uit Borssele een containeroplegger aangebracht.

 • Om het gewicht op de bodem beter te verdelen en insporing tegen te gaan moest de combinatie in hondengang kunnen rijden. Alleen bij het opladen en afzetten van de containers en over de weg staan de wielen achter elkaar.

  Om het gewicht op de bodem beter te verdelen en insporing tegen te gaan moest de combinatie in hondengang kunnen rijden. Alleen bij het opladen en afzetten van de containers en over de weg staan de wielen achter elkaar.

 • Een extern transportbedrijf verzorgt het vervoer met twee containers tegelijk van en naar de drogerij.

  Een extern transportbedrijf verzorgt het vervoer met twee containers tegelijk van en naar de drogerij.

 • Op het bedrijf wordt de gehakselde luzerne opgekipt en vervolgens met een shovel op de hoop gewerkt.

  Op het bedrijf wordt de gehakselde luzerne opgekipt en vervolgens met een shovel op de hoop gewerkt.

 • De luzerne wordt in twee kwaliteiten gehakseld. Deze grove luzerne is bedoeld voor balen. De fijn gehakselde kwaliteit is voor korrels.

  De luzerne wordt in twee kwaliteiten gehakseld. Deze grove luzerne is bedoeld voor balen. De fijn gehakselde kwaliteit is voor korrels.

 • De shovel rijdt af en aan om de toevoer op gang te houden. Op de achtergrond het dak van een loods met zonnepanelen. Met 2.700 zonnepanelen kan Timmerman nu voor een deel in de eigen energiebehoefte voorzien.

  De shovel rijdt af en aan om de toevoer op gang te houden. Op de achtergrond het dak van een loods met zonnepanelen. Met 2.700 zonnepanelen kan Timmerman nu voor een deel in de eigen energiebehoefte voorzien.

 • De shovel lost zijn vracht in de stortbak voor de droogovens. Per dag wordt 400 ton in een 24 uurs cyclus gedroogd.

  De shovel lost zijn vracht in de stortbak voor de droogovens. Per dag wordt 400 ton in een 24 uurs cyclus gedroogd.

 • Twee forse droogtrommels met een ledig gewicht van 80 ton elk drogen de luzerne. Er wordt gestreefd naar een zo laag mogelijke droogtemperatuur om de kleur en geur zoveel mogelijk te behouden.

  Twee forse droogtrommels met een ledig gewicht van 80 ton elk drogen de luzerne. Er wordt gestreefd naar een zo laag mogelijke droogtemperatuur om de kleur en geur zoveel mogelijk te behouden.

 • Na het drogen gaat de luzerne naar de balenpers of zoals hier naar de korrelpersen. Hiervan staan er 2 lijnen van 4 persen opgesteld.

  Na het drogen gaat de luzerne naar de balenpers of zoals hier naar de korrelpersen. Hiervan staan er 2 lijnen van 4 persen opgesteld.

 • De korrel klaar voor levering. Deze korrel gaat hoofdzakelijk naar mengvoederbedrijven die ze al dan niet gemalen verwerken in hun eigen product.

  De korrel klaar voor levering. Deze korrel gaat hoofdzakelijk naar mengvoederbedrijven die ze al dan niet gemalen verwerken in hun eigen product.

 • Een belangrijk onderdeel van het bedrijf is de meet en regelkamer. Hier zorgt de operator van dienst dat de productieprocessen zonder haperen verlopen.

  Een belangrijk onderdeel van het bedrijf is de meet en regelkamer. Hier zorgt de operator van dienst dat de productieprocessen zonder haperen verlopen.

 • De gedroogde luzerne voor de baal wordt eerst gekoeld naar 25 graden en dan geperst tot balen van 350 kilo. Vanaf de band worden de balen met uiteindelijk drie tegelijk naar de opslagloods gebracht.

  De gedroogde luzerne voor de baal wordt eerst gekoeld naar 25 graden en dan geperst tot balen van 350 kilo. Vanaf de band worden de balen met uiteindelijk drie tegelijk naar de opslagloods gebracht.

 • In de opslagloods staan de balen gereed voor uitlevering. Deze balen gaan in hoofdzaak naar de melkveehouderij.

  In de opslagloods staan de balen gereed voor uitlevering. Deze balen gaan in hoofdzaak naar de melkveehouderij.

 • Sinds enkele jaren worden ook baaltjes van 20 kilo geperst voor de kleingebruiker. Deze worden onder eigen merknaam of onder merknaam van afnemer vermarkt. Naast de luzerne wordt ook op kleine schaal gras gedroogd, vooral voor kleingebruik.

  Sinds enkele jaren worden ook baaltjes van 20 kilo geperst voor de kleingebruiker. Deze worden onder eigen merknaam of onder merknaam van afnemer vermarkt. Naast de luzerne wordt ook op kleine schaal gras gedroogd, vooral voor kleingebruik.

Beheer
WP Admin