AkkerbouwFoto

Rond Almkerk is de waterschade wel héél erg

West-Brabant en een stukje van Zeeland en de Hoeksche Waard zuchten onder de gevolgen van de zware buien van eind augustus. Rond Almkerk is het voor de tweede keer in twee jaar raak.

Voor het tweede jaar op rij is aan weerszijden van de snelweg A27 tussen Gorinchem en Hank sprake van enorme waterschade. Vorig jaar eind juli viel ruim 100 millimeter regen in minder dan een halve dag, nu op 31 augustus viel ineens 130 millimeter.

Water stroomt de percelen op

Wat juist daar de boel verergerde, was dat het water maar langzaam verdween. Sloten liepen in een mum van tijd vol en waar verderop wat minder was gevallen, stroomde water via preventief aangelegde afwateringsgeultjes juist percelen op in plaats van eraf.

Waterschap krijgt de schuld

Akkerbouwers in het gebied rond Almkerk, maar ook in de Biesbosch aan de andere kant van de snelweg, verwijten het waterschap dat het opnieuw niet in staat is gebleken binnen een etmaal het water weg te krijgen.

[([002_rb-image-2691837.jpeg]:inzetgroot)]

 

70% tot 80% van de aardappelen is verrot

“Aardappelen die 24 uur onder water hebben gestaan, kun je eigenlijk wel afschrijven”, zegt Jos van Bragt. Hij heeft een akkerbouwbedrijf in Almkerk en gaat er vanuit dat 70% van zijn Melody tafelaardappelen is verrot. “Van de Orchestra’s (een ander ras, red.) misschien wel 80%. We gaan nog wel rooien, kijken wat er van komt.” Daarbij zou het Van Bragt niet verbazen als hij een flink deel van de aardappelen moet laten zitten.

17 hectare Agria aardappelen met schade

Akkerbouwer Diny Oomen-Punt zit in haar maag met een perceel van 17 hectare Agria aardappelen met schade. Het beeld binnen het perceel is erg wisselend: er zijn planten met onaangetaste knollen, knollen met witte puntjes als gevolg van overvloedig water en knollen in verschillende stadia van verrotting. Zo’n perceel is te meer zorgelijk, daar Agria in met name het begin van de bewaarperiode een kwetsbare fritesaardappel is.

Fotograaf Sytze Bakker ging kijken in Almkerk.

Beheer
WP Admin