Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Rode bieten oogsten met aardappelrooier

Loonbedrijf Dekker-Haartsen rooit bij teler Alois Michielsen uit Heikant in Zeeuws-Vlaanderen een perceel biologische rode bieten, ook wel kroten genoemd.

In het groeiseizoen hebben de bieten te lijden gehad van zware regenval, maar uiteindelijk kon toch nog een redelijke hoeveelheid geoogst worden.

Tijdens het rooien staat Daniel Dekker bovenop de rooier om nog ongewenst materiaal te verwijderen.

Een groot deel van de ondermaat valt sowieso wel door de matten.

Om deze bieten te rooien moest de Dewulf Ra360 aardappelrooier wel worden aangepast van twee rijen aardappelen naar drie rijen bieten.

Naast de loofklapper moest ook de rooibek worden omgebouwd. Met het ombouwen is twee man ruim een halve dag bezig en dito voor terugbouw naar aardappelrooier.

De bieten zijn met GPS gezaaid maar het rooien gaat handgestuurd. Dat is een secure bezigheid om geen halve bieten op te rooien.

Vanaf de rooimatten komen de rode bieten in mooie maat over de zeefmatten naar de leesband.

De bunker moet weer geleegd worden in de klaarstaande wagen op de kopakker. Om de bodem te sparen wordt niet geladen tijdens het rooien.

Helemaal droog is de akker niet, daarom doet Ivo Haartsen regelmatig een ronde om de aanhangende tarra aan de machine weg te steken.

Voor de bieten hoeft niet te diep worden gerooid, mede daardoor blijft een vlak land achter. In de zeefgrond zijn nog goed de ondermaatse knolletjes te zien.

De bieten worden tijdelijk los in een loods gestort. Binnen een week zal de verwerker ze ophalen om ze verder te verwerken voor de verkoop aan de consument.

Beheer
WP Admin