AkkerbouwAchtergrond

Rijstfeest

Rijst is een gewas dat de laatste jaren een fikse opkomst heeft gemaakt in ons deel van Paraguay.

Onlangs is het tweede rijstfeest gehouden in de provincie Misiones, nabij het dorp San Juan Bautista aan de oevers van de Tebicuaryrivier. Van het Paraguayaanse rijstareaal ligt 60 procent in deze provincie. Ongeveer een derde van de geproduceerde rijst wordt langs deze rivier verbouwd.
De laatste jaren huren de rijsttelers laaggelegen land van de grote zoogkoeienhouders. Dat is land dat voorheen nauwelijks geschikt, zeg maar eigenlijk onbruikbaar was voor de veeteelt. Nu wordt er drie jaar lang rijst geteeld en daarna is het drie jaar in gebruik voor beweiding. Dat kan doordat er drainage is aangelegd. Na drie jaar beweiding gaat er weer rijst op.

Productie kan groeien

In het oogstjaar 2003 – 2004 is 40.000 hectare rijst geplant. De productie bedroeg toen ongeveer 120.000 ton, waarvan 15.000 ton is uitgevoerd. De afgelopen jaren is tussen de 75.000 en 80.000 hectare geplant, wat een oogst opleverde van 375.000 tot 400.000 ton. Een dubbel zo groot areaal leidde tot een drie keer zo grote oogst! De export is nu zo’n 200.000 ton. Er is dus nog veel ruimte voor uitbreiding van de productie om de hongerige wereld te voeden.

Oogstdemonstraties

Het rijstfeest werd op twee locaties gehouden. Er waren oogstdemonstraties op het bedrijf van de Plate-familie, waar de Zub-familie betrokken is bij de teelt. Meerdere werktuigverkopers en de vliegtuigspuiters hebben daar hun machines en producten gedemonstreerd. In het auditorium van de coöperatie Sanjuba zijn workshops over het rijstbedrijf gehouden. Diverse lokale en internationale kunstenaars hebben daar opgetreden.
Hasta la Proxima.

Beheer
WP Admin