Foto: Koos Groenewold BoerenlevenNieuws

Rick Baats wint de wedstrijd Boerderij de Opvolger

De 25-jarige Rick Baats uit Waalre (Noord-Brabant) is de winnaar van het unieke online project Boerderij de Opvolger.

Hij kreeg tijdens de slotavond in de Doetinchemse schouwburg Amphion de hoofdprijs uitgereikt: een Nuffield scholarship ter waarde van €7.500. Hiermee kan Rick gaan reizen om zichzelf verder te ontwikkelen.

Rick wilde aanvankelijk helemaal geen boer worden. Het kwartje viel pas later, toen hij op de MAS zat waar hij milieukunde deed. Hij kwam er in aanraking met de opleiding Veehouderij en wisselde subiet van studie. Inmiddels heeft hij niet alleen een MAS- maar ook een HAS-diploma op zak. Hij studeerde af in de richting Bedrijfskunde en Agribusiness. Een eigen vleesveebedrijf is zijn droom, het vlees wil hij vermarkten onder een eigen merk. Heel grootschalig hoeft het van hem allemaal niet, zijn droombedrijf moet wel een gezinsbedrijf blijven.

Kennis en natuurlijk leiderschap

Dat Rick een behoorlijke vakinhoudelijke kennis heeft, viel tijdens de wedstrijd op. In totaal waren er zes opdrachten die varieerden van een toekomstbestendig bedrijf bedenken tot het runnen van een melkveebedrijf, terwijl de boer een dagje weg was. Bij al die opdrachten liet Rick net even iets meer zien dan zijn zeven concurrenten. De jury prees hem niet alleen om zijn kennis van de veehouderij, maar ook om zijn uitstraling en natuurlijke leiderschap.

Het juryrapport omschrijft hem als een ‘creatief en ondernemend iemand die rust en zelfvertrouwen uitstraalt, zonder arrogant te worden’. Tevens was de jury erg gecharmeerd van Ricks ondernemende houding om zijn omgeving overal bij te betrekken. ‘Een belangrijke eigenschap voor de nieuwe generatie boeren, die de kloof tussen landbouw en samenleving moet verkleinen’, aldus het juryrapport.

Wedstrijd online te volgen

De hele wedstrijd was gedurende de looptijd online te volgen. Een camerateam volgde de verrichtingen van de kandidaten op de voet. Elke vrijdagmiddag ging een nieuwe aflevering live.

Met de opvolgerswedstrijd speelde Boerderij in op het afnemend aantal opvolgers voor boerenbedrijven. De traditionele weg, waarbij het bedrijf overgaat van ouder op kind, wordt steeds minder bewandeld. En dat terwijl er veel jongeren zijn die niets liever willen dan boer of boerin worden. Voor Rick Baats komt die mogelijkheid nu een stap dichterbij.

De uitreiking werd live gestreamd via de facebookpagina van Boerderij de Opvolger.

Alle afleveringen van de wedstrijd zijn terug te kijken via www.boerderij.nl/opvolger

Beheer
WP Admin