Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Regen hindert voorjaarswerk

Uitstel van het voorjaarswerk door de vele regen in februari. Meestal kunnen begin maart de bemesters wel het land op en de Thoolse primeuraardappelen de grond in. Een indruk van de situatie in Zeeland.

Deze volle mestzak op Tholen is ook illustrerend voor de situatie.

Op Tholen houden veel telers zich bezig met de aardappel primeurteelt. Het is nu wel de tijd om die te gaan planten. De joppezakken met pootgoed staan al klaar maar het kan nog wel een week of 3 duren voor het planten op gang komt.

Deze Doré is prima voorgekiemd en klaar om de grond in te gaan.

Het water op de akker geeft wel aan dat er van voorjaarswerk nog geen sprake kan zijn.

Een perceel wintertarwe op Walcheren. Wat er nog overblijft van wat nu onder water staat is maar de vraag.

Geulen maken om het water weg te laten is enige wat op het land kan. Eigenlijk zonde van het water, in de zomer is het misschien weer hard nodig.

De bemesters mogen al 2 weken het land op, maar kunnen dat niet omdat het overal nog te nat is. Bij Houmes mestdistributie in Aagtekerke op Walcheren maken medewerkers van de nood een deugd door nog wat onderhoud aan de bemesters te plegen. - Foto's: Anton Dingemanse

Wim Houmes is evenals velen in de sector niet zo blij met de weersomstandigheden. Als het even kan rijdt hij uit nood mest uit op grasland om wat ruimte in kelder te krijgen. Als de omstandigheden niet op korte termijn verbeteren dan komt hij evenals andere distributeurs capaciteit en mensen tekort als er straks wel uitgereden kan worden.

Beheer
WP Admin