Pootaardappelhandelshuis HZPC realiseerde voor oogst 2023 een uitbetalingsprijs van € 53,20 per 100 kilo pootaardappelen. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Uitbetaling aan HZPC pootgoedtelers historisch hoog

Pootaardappelhandelshuis HZPC realiseerde voor oogst 2023 een uitbetalingsprijs van € 53,20 per 100 kilo pootaardappelen.

De uitbetaling aan de HZPC pootgoedtelers is daarmee historisch hoog. De vorige recordprijs dateert van teeltjaar 2018 toen telers € 42,22 per 100 kilo pootaardappelen betaald kregen. De gerealiseerde € 53,20 per 100 kilo is 40% meer dan de uitbetalingsprijs van oogst 2022 en ligt 5% hoger dan de in maart gepubliceerde prognoseprijs. De uitbetalingsprijs is een gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten.

HZPC spreek van een uitdagend verkoopseizoen, het afgelopen jaar is een aanzienlijke hoeveelheid pootaardappelen afgekeurd of gedeclasseerd vanwege ziektes. De kilo opbrengsten waren laag en het percentage bovenmaten hoog. Het totale areaal pootaardappelen in Noordwest-Europa is het afgelopen jaar gedaald, maar de vraag blijft hoog. Dat zorgt voor gunstige verkoopmogelijkheden voor pootgoed en een hogere prijs. Het is HZPC daarom ook gelukt om veel van de bovenmaten als pootgoed af te zetten.

Voor oogstjaar 2024 voorziet HZPC CEO Gerard Backx weer een uitdagend seizoen. “Iedereen heeft kunnen zien dat telers alweer geconfronteerd worden met veel problemen. Door het natte weer konden ze pas laat starten met poten en nu wordt de beheersing van ziektes bemoeilijkt door een overvloed aan regen, waardoor de telers niet met machines het land op kunnen. Al met al zal het komende jaar wederom zeer uitdagend worden voor iedereen in de aardappelketen.”

Beheer
WP Admin