Sigrid Kaag. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rechter: uitlating Kaag over FDF niet onrechtmatig

De uitlatingen die D66-partijleider Sigrid Kaag deed over Farmers Defence Force (FDF) in Nieuwsuur zijn niet strafbaar.

De rechtbank Den Haag oordeelde woensdag 1 december dat de uitspraak van Kaag over FDF ‘die eerst de hekken omrijden en journalisten bedreigen’ niet onrechtmatig is geweest.

Gedrag achterban

FDF wilde een schadevergoeding van € 30.000 van Kaag. De boerenbeweging voerde aan bij de rechtbank dat de uitspraak niet waar is, en de goede naam van Farmers Defence Force aantast. De kantonrechter constateerde dat protesterende boeren inderdaad hekken omgereden tijdens een protest waar FDF (mede)organisator van was, en ‘met stevige taal opgeroepen heeft om aan die protesten deel te nemen’. Daarnaast stelt de rechter dat vaststaat dat journalisten hebben gezegd dat zij bedreigd voelen door leden van FDF.

De kantonrechter rekent het FDF ook aan dat die zich niet publiekelijk gedistantieerd heeft van het gedrag van zijn achterban. Volgens de rechter heeft de uitspraak over FDF daarmee voldoende feitelijke grondslag. De rechtbank benadrukt verder nog dat Kaag als politicus ook buiten het parlement een grote mate van vrijheid heeft als het gaat om het voeren van een maatschappelijke debat en het daarbij aan de kaak stellen van misstanden.

Reacties

  1. Er was eens een tijd waarin de nieuwsmedia onafhankelijk was. Die tijd is niet meer. De main stream nieuws media is nu eigendom van de overheden. Alle nieuws wat naar buiten wordt gebracht wordt vooraf door de overheid goed gekeurd. We leven in een wereld die we een paar jaar geleden in onze wildste dromen niet voor mogelijk hadden gehouden. Dit is echter nog maar het begin.

Beheer
WP Admin