Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Rechter: Gelderland mag wolf niet verstoren met paintballgeweer

De provincie Gelderland mag de wolf voorlopig niet afschrikken met een paintballgeweer op de Noord-Veluwe, zo heeft de rechter in Arnhem donderdag bepaald. In de zaak had de Faunabescherming bezwaar gemaakt tegen het voornemen de wolf op die manier te verstoren.

Volgens de rechter heeft de provincie het standpunt dat er sprake zou zijn van ‘afwijkend gedrag’ bij de wolf niet goed onderbouwd. “Daarnaast wordt niet voldaan aan de voorwaarde dat er geen bevredigende alternatieven zijn.”

Beroep aantekenen tegen beslissing

Sinds eind januari van dit jaar kwamen er meldingen binnen over minstens een jonge wolf die zich minder schuw gedroeg naar mensen en voertuigen. De provincie denkt dat de wolf gevoerd is en verleende hierom een vergunning voor het verstoren van wolven met afwijkend gedrag in diverse gemeenten. De voorzieningenrechter meldt dat het niet duidelijk is wat de provincie heeft gedaan om de wolf te beschermen en het voeren te voorkomen.

De rechter wijst daarom een zogeheten voorlopige voorziening toe: de provincie mag het paintballgeweer niet inzetten tot zes weken nadat de provincie een besluit heeft genomen over het bezwaar van de Faunabescherming. De Faunabescherming kan namelijk binnen zes weken weer beroep aantekenen tegen de beslissing op dit bezwaar.

Reacties

Beheer
WP Admin