Foto: Kees van Dooren VarkensNieuws

Radeloze boeren en volle stallen in AVP-gebied

De afzet van varkens in het Duitse district Emsland waar AVP zat, loopt totaal niet. De stallen zitten vol en boeren verliezen veel geld.

De stallen in de 10-kilometerzone rond het varkensbedrijf in Emsland waar vorige maand Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbrak, zitten mudvol. De varkenshouders zijn de wanhoop nabij omdat ze hun varkens niet kwijt kunnen, is te zien op het nieuws. Het landbouwministerie van de deelstaat Nedersaksen spreekt van een dreigend dierenwelzijnsprobleem. Momenteel liggen er volgens het ministerie 21.000 zware varkens in de stallen die allang slachtrijp waren. Hierdoor raken ook de biggenstallen overvol omdat de dieren niet door kunnen schuiven op de bedrijven.

Op papier klopte het allemaal. Als volgens plan wekelijks 8.000 varkens uit het beperkingsgebied in het district Emsland naar de slacht zouden gaan, dan zou geen varkensfile ontstaan. De werkelijkheid is dat in de eerste twee weken dat het weer mogelijk is om dieren uit het beperkingsgebied af te voeren er amper 5.000 dieren zijn geslacht, terwijl er al een achterstand was.

Geen afzet

Het probleem is dat slachterijen, als het erop aan komt, geen varkens willen uit een gebied dat wordt gelinkt aan AVP. Voor het vlees is geen afzet en het schaadt mogelijk de afzetmogelijkheden van de bedrijven. Het landbouwministerie in Nedersaksen stelt nu ten langen leste voor om geld uit te trekken om de opslag van vlees van dieren uit het beperkingsgebied te financieren. Daarvoor is het in overleg met het ministerie van financiën.

Landbouwminister Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen wil nogmaals dat vleesverwerkers en de levensmiddelenhandel blijven zoeken naar afzetmogelijkheden van het vlees uit AVP-gebied. Na een behandeling kleven er geen risico’s aan het gebruik, stelt de minister. Bovendien zijn de varkens op AVP getest voor die naar de slachterij gaan.

Rekening ligt bij de boer

De varkenshouders zijn de klos. Die stoppen dagelijks peperduur voer in de dieren en beuren geen cent. De beperkingen duren nog tot half oktober, mits niet opnieuw AVP wordt aangetroffen. In de zone zitten 300 bedrijven met in totaal 200.000 varkens. Het ministerie in Nedersaksen probeert de AVP-beperkingen er wel eerder af te krijgen, zodat de varkens weer normaal naar de slacht kunnen en het vlees niet verdacht is.

Herkomst AVP

Ondertussen loopt er onderzoek naar de herkomst van de besmetting in Emsland. Het AVP-virus toont opmerkelijk veel gelijkenissen met dat in de deelstaat Brandenburg. Beide vallen onder variant III. Niettemin is een kleine mutatie zichtbaar die de virussen van elkaar onderscheidt. Het Friedrich-Loeffler-Instituut doet hier verder onderzoek naar.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin