Rabobank: wereldwijd rugwind voor de kip
Rabobank ziet verdere verbetering van de wereldwijde pluimveevleesmarkten in de tweede helft van dit jaar. De groei in vleesconsumptie gaat weer richting 2% en het aanbod groeit in veel markten in lijn daarmee.
Wereldwijd stegen de pluimveevleesprijzen in de eerste helft van 2024 met 2%. Toch blijft kip concurrerend, aangezien de prijzen van varkensvlees en rundvlees met respectievelijk 4% en 5% zijn gestegen. De relatief lage prijzen voor kip en de wereldwijd hogere koopkracht stuwen juist de vraag naar bewerkte kipproducten, de producten met toegevoegde waarde.
Tussen de regio’s wereldwijd bestaan grote verschillen. In de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) is relatief veel vraag naar kip. De productie groeit er, afgestemd op de extra vraag. De prijs per kilo levend gewicht daalde in de EU in het eerste kwartaal 2024 nog met 2,3%, in het tweede kwartaal steeg hij met 0,2%.
Wereldmarkt onder Chinese druk
Op de wereldmarkt van pluimveevlees is in het eerste kwartaal 5% minder omgezet dan een jaar eerder. Belangrijkste factor daarbij is China dat 40% minder importeerde. In China groeide het binnenlandse aanbod veel harder dan de vraag. Dat drukte de prijzen in China fors, in het laatste kwartaal met -2,1%. Die lagere prijs maakt export juist makkelijk. De Chinese export groeide met 20%, het grootste deel ging naar de EU-landen.
China zal de komende kwartalen ook niet sterk op de wereldmarkt aankopen. Dat dwingt vooral de VS en Brazilië en in mindere mate Rusland om een alternatieve afzet voor poten en dijen te vinden.
De VS en Brazilië exporteerden beide krap 8% minder in het eerste kwartaal. Brazilië leek op weg naar overproductie, maar de industrie heeft daar bijtijds op de rem getrapt. De Golfstaten in het Midden-Oosten hebben een flink deel van de weggevallen Braziliaanse export naar China opgenomen. Door een uitbraak van NCD is een deel van de Braziliaanse exportbestemmingen nu echter gesloten en moeten alternatieven gevonden worden.
Oekraïne drukt met borstvlees en hele kip meer op de wereldmarkt door de quota die de EU heeft aangescherpt. De EU en Thailand, die veel minder afhankelijk zijn van export naar China, zagen in het eerste kwartaal hun vleesexporten juist groeien met respectievelijk 7 en 10%. De EU profiteerde daarbij vooral van het weer opengaan van exportmarkten na vogelgriep.
Op de wereldmarkt van bewerkte kip ging in het eerste kwartaal van 2024 15% meer om dan een jaar eerder. Thailand exporteerde 155.000 ton, een plus van 7%. Het krijgt steeds concurrentie van China. Door zijn lage prijzen kon dat land 27% meer bewerkte kip exporteren.