Foto: Jan Willem Schouten PluimveeNieuws

Rabobank: vraag naar kip gaat stijgen

Het opheffen van de coronamaatregelen gaat de vraag naar pluimveevlees vergroten.

Rabobank spreekt in zijn kwartaalupdate de verwachting uit dat de horeca en foodservice meer kip zullen vragen. Ook de toename van reisbewegingen zal positief uitpakken. Bij tankstations, op vliegvelden, in vliegtuigen en in hotels; overal zal meer kip worden gegeten in de tweede helft van 2021. Het zijn belangrijke afzetkanalen voor de pluimveesector; 25% van de afzet van pluimveevlees loopt via die weg.

Afname productie

Bij die toename van de vraag, verwachten de sectordeskundigen van de bank juist een afname van de productie. Door uitbraken van vogelgriep, hoge voerprijzen en verschuiving naar concepten met lagere bezetting verwachten de economen dat de productie dit jaar 2 tot 3% lager uitvalt dan vorig jaar. En een lager aanbod en stijgende vraag stuwen doorgaans de prijs voor een product.

Een uitdaging vormt het herstel van de export van pluimveevlees. Die heeft zware klappen gehad door de brexit. De export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) is in de eerste vier maanden van 2021 met 28% gedaald. Dit zorgde voor een flinke daling in de totale export van Europees pluimveevlees. Daarnaast droegen ook de exportrestricties vanwege de vogelgriep door andere landen bij aan het inzakken van de export. In totaal daalde de export van Europees pluimveevlees over die periode met 16% naar 683.000 ton. Door de voortdurende vogelgriep in delen van Europa en het voornemen van het Verenigd Koninkrijk om de zelfvoorzieningsgraad in pluimveevlees te verhogen door de productie uit te breiden, betitelt Rabobank het herstel van de export als ‘een uitdaging’.

Reacties

Beheer
WP Admin