Verduurzamen gebeurt door minder diep te ploegen, verminderen van kunstmestgebruik en - zoals op de foto - kruidenrijk grasland. - Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenNieuws

Rabobank verkoopt eerste CO2-certificaten van Nederlandse boeren

Rabo Carbon Bank heeft de eerste CO2-credits van Nederlandse en Amerikaanse boeren verkocht aan Nederlandse bedrijven.

Rabo Carbon Bank heeft de eerste CO2-credits van Nederlandse en Amerikaanse boeren verkocht aan Nederlandse bedrijven. De kopers zijn de zuivelhandelaren Hoogwegt en Interfood, verzekeraar Interpolis en de energiebedrijven Vattenfall en Greenchoice.

Van de prijs die de kopers betalen gaat 90% naar de deelnemende boeren die hun bedrijf verduurzamen en zo de uitstoot van CO2 verkleinen. De CO2-winst kunnen ze dan via de verkoop van de ‘credits’ te gelde maken via Rabo Carbon Bank. De kopers kunnen hun eigen bedrijfsvoering vergroenen via de aankoop van de carbon credits. Op die manier kunnen ze de uitstoot van CO2 in hun bedrijf compenseren en zo duurzaamheidsdoelen halen.

Driejarig project

De transactie is onderdeel van de eerste pilot van Rabo Carbon Bank (RCB) voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door Nederlandse en Amerikaanse boeren. In 2021 kregen melkveehouders en akkerbouwers een eerste voorschot van RCB. Verduurzamen gebeurt door minder diep te ploegen, verminderen van kunstmestgebruik en kruidenrijk grasland.

De maatregelen zorgen voor een bodem die meer koolstof vasthoudt volgens Barbara Baarsma, CEO van RCB: “Boeren worden te vaak gezien als onderdeel van het probleem bij de aanpak van het klimaatprobleem, terwijl ze juist onderdeel van de oplossing zijn.”

RCB begeleidt samen met projectpartner Wij.land de boeren bij het nemen van maatregelen. Wij.land berekent de klimaatwinst en zorgt voor verspreiding van de kennis naar andere boeren en geïnteresseerden. De pilot in Nederland en de VS duurt in totaal drie jaar.

30.000 credits en 15.000 hectare

Rabobank doet geen uitspraken over de bedragen in de transacties. Volgens een woordvoerder betreft het 30.000 credits gedurende 3 jaar (10.000 per jaar) en gaat het om maatregelen met een totaal areaal van 15.000 hectare. 1 credit staat voor 1 ton CO2-reductie op jaarbasis.
RCB stelt eisen aan de kopende bedrijven om in aanmerking te komen voor de credits. Ze moeten zich onder meer committeren aan CO2 reductie in de eigen bedrijfsvoering en ook in de toeleveringsketen.

Reacties

  1. Als ze echt willen verduurzamen moeten die bedrijven het maar zelf doen en niet via een boer….
    Het is een extra geld handel voor de rabo, milieu schiet wr niks mee op

Beheer
WP Admin