Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rabo: zwakke glasbedrijven in collectief brengen

Rabobank richt in het Westland zijn financieringsbeleid op het versterken van sterke glasbedrijven. Voor zwakkere bedrijven moet een oplossing worden bedacht.

Dat zei Ruud van der Vliet, directeur bedrijven bij Rabobank Westland, dinsdag tegen Westlandse politieke partijen tijdens een raadsinformatieavond.

Van der Vliet schetste fundamentele wijzigingen in de toekomstige afzetmarkt – waaronder internationalisering en zaken als 3D-printing van voeding. De sector moet zich met de Rabobank daartegen wapenen, met name door modernisering van het glasareaal. De bank heeft daarvoor veel geld voor opzij gezet. “Ik kan niet zeggen hoeveel dat is, maar het gaat dan niet om €5 miljoen, maar om een echt substantieel bedrag.”

Selectie bij financiering

De bank wil streng gaan selecteren bij toekomstige financiering. Van der Vliet stelde onomwonden dat voor glasgroentebedrijven met minder dan 5 hectare verouderd glas eigenlijk geen zelfstandige toekomst is. “Het kan zijn dat je een goede teler bent, maar geen goede ondernemer. Er zijn dan modellen denkbaar dat je je als teler aansluit bij een grotere organisatie waar je aandeelhouder van wordt.”

Van der Vliet benadrukte het belang van aanbodbundeling en verticale ketensamenwerking.

Aanpak van glasgebied geen Rabo-speeltje

Bij het aanpakken van een glasgebied door uitkopen, saneren en herbouwen, wil de Rabobank samenwerken met andere banken. “Ons is dit ook op het netvlies gekomen. We springen bij herstructurering over onze eigen schaduw heen. Als we een gebied willen herontwikkelen, mag dat niet afhankelijk zijn van welke bank je financiert. We staan open voor samenwerking met andere partijen. Dit is geen speeltje van de Rabobank”, zei Van der Vliet.

Beheer
WP Admin