Rabo: Wasde-prognose heeft vooral prijsdrukkend effect - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Rabo: Wasde-prognose heeft vooral prijsdrukkend effect

De laatste Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft een prijsdrukkend effect op mais en sojabonen. Voor tarwe is het prijseffect neutraal.

Dat stelt de Rabobank Agri Commodity Markets Research.

Volgens de Rabo-analisten verlaagde USDA de verwachte maisproductie in de VS minder dan de markt had verwacht. Maar de voorraad mais in de VS aan het eind van seizoen 2016/2017 is wel 39% groter dan aan het begin. Dat heeft een prijsdrukkend effect, stellen de analisten.

Oogstverwachting mais

Daar komt bij dat USDA ook de oogstverwachting voor Brazilië verhoogt met 2,5 miljoen ton mais ten opzichte van de augustusprognose. Maar die van China gaat 2 miljoen ton omlaag. Het Wasde-rapport heeft al met al voor mais een licht prijsdrukkend effect, stelt de bank.

Soja- en tarweprijs

Ook voor de sojaprijs is het Wasde-rapport prijsdrukkend. De Rabobank schrijft dat toe aan de stijging van de sojaproductie in de VS. Maar de eindvoorraad in de wereld blijft gelijk aan de beginvoorraad. Dat heeft een neutraliserend effect op de prijs.

Voor de tarweprijs is het rapport neutraal, stelt de Rabobank. De tarweoogst valt kleiner uit in de EU, maar groter in Australië en Canada.