De constructie zorgt er volgens Lemken voor dat de tanddruk constant blijft, onafhankelijk van de hoek die de tand maakt. - Foto's: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Prototype wiedeg van Lemken op vakbeurs Sima 2022

Machinefabrikant Lemken toont op vakbeurs Sima 2022 in Parijs een prototype wiedeg. Volgens de fabrikant onderscheidt deze eg zich van de concurrentie door hydraulische cilinders voor het handhaven van een constante tanddruk.

Elke tand is via een dunne stang verbonden met een kleine cilinder in de centrale balk aan de voorzijde. Dankzij de cilinders klappen de tanden voor transport ook automatisch in.

Constante tanddruk

De constructie zorgt er volgens machinefabrikant Lemken voor dat de tanddruk constant blijft, onafhankelijk van de hoek die de tand maakt. De druk varieert van 100 gram tot 5 kilo per tand en is in een aardappelgewas dan identiek tussen én op de ruggen. Een accumulator buffert de hydrauliek wanneer nodig.

Acht tandrijen

De tandafstand bedraagt 31,25 mm en de wiedeg heeft vier tandbalken en acht rijen tanden. Dat levert 32 tanden per meter werkbreedte op. De acht tandrijen zijn er volgens Lemken meer dan bij de concurrenten, die zes of zeven tandrijen hebben.

Zwart prototype op beurs

De wiedeg op de Lemken-stand heeft een werkbreedte van 9,19 meter. Er volgt in ieder geval ook een versie van 6 meter. Daarop is het nog even wachten, want Lemken toont pas over een jaar op de Agritechnica de definitieve uitvoering. Mede om die reden is het prototype zwart gespoten. Een andere reden is dat Lemken nog niet heeft besloten of de wiedeg in Lemken-blauw of in Steketee-rood op de markt komt.

Beheer
WP Admin