MechanisatieNieuws

Professionele hark Pöttinger

Grieskirchen (Oost.) – Pöttinger trekt zijn Top-lijn harken door naar boven met het model 842 C, bedoeld voor ‘professioneel gebruik’. Lees: het is een capaciteitsvreter.

Een hoge capaciteit bij een goede bodemaanpassing en wendbaarheid, zo omschrijft de fabrikant de nieuweling met middenafleg. De werkbreedte gaat van 7,7 tot 8,4 meter. De aanbouwbok is voorzien van een praktische ophanging voor aftakas en slangen. De Top 842 C laat een stuurhoek van 73 graden toe, wat de combinatie prima wendbaar maakt. De Toptech Plus-rotor (3,70 meter doorsnee, 13 tandarmen) kreeg een verstelbare curvebaan. Voor het wisselen van de lichtgewicht tandarmen hoeven slechts twee schroeven los.

De transportbreedte blijft (zonder tandarmen te moeten verwijderen) binnen de 4 meter. De hydraulische werkbreedteverstelling brengt beide rotors in transportpositie en vergrendelt ze. Waarschuwingsborden, verlichting en spatborden zijn standaard; de transportbanden meten 340/55-16. In het werk steunen de rotors op vijf wielen. Er is ook Multitast; dat verzekert door een extra hoogtewiel een zeer correcte bodemvolging, waardoor minder vervuiling in het voer terechtkomt. Volgens een DLG-test tot 25 procent minder ruw as (zoek testbericht 6171F). Maar onder Nederlandse omstandigheden (zeer vlakke weilanden) kun je meestal zonder.

Uitheffen gaat met een enkelvoudige aansturing; voor de werkbreedteverstelling is een dubbelwerkende aansturing nodig. Optie: hydraulisch ventielenblok om elementen onafhankelijk in- en uit te heffen. De vanafprijs van de Pöttinger Top 842 C bedraagt €27.000 excl. btw. Met zwaddoek, iets bredere banden en onafhankelijk in/uitheffen komt hij op €28.700 excl. btw.