Oogst van rijst in de Verenigde Staten. In Nederland start deze zomer een nieuwe proef met rijstteelt in Leiden. – Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Proef met rijstteelt op veengrond krijgt vervolg

Een proef met rijstteelt op veengrond krijgt een vervolg met de aanplant van 32 verschillende rijstsoorten in Leiden. Onderzoekers van Wageningen UR en Universiteit Leiden bekijken de kansen van rijst voor duurzaam veenbeheer.

In mei vorig jaar plantten de onderzoekers al 3.000 rijstplantjes van een rijstsoort uit Italië. De rijst groeide wel, maar leverde een minimale opbrengst op. De 32 soorten die de onderzoekers nu planten, zijn geselecteerd uit 19.000 soorten die het beste in het Nederlandse klimaat lijken te passen.

Rijst telen op veengrond kan bijdragen aan duurzaam veenbeheer. De teelt leidt tot een verhoogd waterpeil en levert tegelijk voedsel op. Op veengrond kan de rijstteelt mineralisatie en bodemdaling tegengaan. Ook problemen met verzilting worden beperkt door hogere grondwaterstanden. Natte rijstvelden zouden ook een goede habitat kunnen vormen voor amfibieën en libellen, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers gaan daarnaast proberen om in het rijstveld de vissoort meerval te kweken. Die jagen op insecten die schadelijk zijn voor de rijst en zo moet een natuurlijke kringloop tot stand komen.

De eerste rijstplanten zitten inmiddels in de grond, de oogst volgt in september.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin