RVO laat weten dat er niet één fout ten grondslag ligt aan het problemen met de Gecombineerde opgave. - Afbeelding: Canva, beeldbewerking AlgemeenNieuws

Problemen Gecombineerde opgave stammen deels al uit maart en RVO wist dat

RVO weet al sinds het begin van de Gecombineerde opgave, maart dit jaar, dat er fouten in het systeem zitten.

De problemen in de Gecombineerde opgave stammen deels al uit maart en uitvoeringsorganisatie RVO was daarvan op de hoogte. Omdat de dienst eerst de onderliggende oorzaken van deze problemen wilde oplossen, zodat er stabiliteit in het systeem kwam, werden boeren pas begin deze week gevraagd hun opgave te controleren.

RVO realiseert zich terdege dat het bericht over de Gecombineerde opgave deze week leidt tot onrust en een gevoel bij boeren dat ze op het verkeerde been zijn gezet. Dat zegt een woordvoerder namens de dienst. RVO wil boeren echter nu nog de kans geven om aanpassingen te doen, om later in het jaar (onaangename) verrassingen te voorkomen.

30.000 bedrijven moeten Gecombineerde opgave controleren

Deze week, een week voor deadline van de Gecombineerde opgave, kregen alle bedrijven (zo’n 30.000) die zich hebben aangemeld of vermoedelijk gaan aanmelden voor de eco-regeling in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een bericht om hun opgave te controleren en opnieuw in te dienen. Mogelijk zitten er fouten in de berekening voor de eco-regeling, of zijn eco-activiteiten helemaal verdwenen.

RVO laat in antwoord op vragen weten dat er niet één fout ten grondslag ligt aan het problemen, maar diverse fouten en storingen. Sommige zijn al sinds begin maart bekend. Allemaal leiden ze tot hetzelfde probleem: dat de samenvatting van de Gecombineerde opgave soms niet de juiste informatie bevat over welke punten en waardes boeren scoren met hun eco-activiteiten en voor welke eco-premie zij hiermee in aanmerking komen (goud, zilver of brons).

De late communicatie over de fouten komt doordat RVO eerst al deze problemen wilde oplossen en dan pas boeren te vragen hun opgave opnieuw na te lopen. Dat is nu gebeurd.

Tot 30 juni kans om wijzigingen door te voeren in opgave

Er zullen boeren zijn die dachten op goud of zilver uit te komen in de eco-regeling, maar vanwege onjuiste informatie nu toch alleen zilver of brons blijken te halen. Andersom zijn er ook boeren die juist op een hoger niveau uitkomen in de eco-regeling dan verwacht. Boeren krijgen tot 30 juni kans om nog iets te wijzigen om wellicht alsnog een klasse hoger uit te komen. Dat zal echter niet altijd meer mogelijk zijn omdat het groeiseizoen al vergevorderd is.

Op de vraag of er mogelijkheden zijn om een schadeverzoek te doen is de reactie van RVO dat het iedereen vrij staat om een schadeverzoek in te dienen. Al verwacht de dienst dat daar in veel situaties geen reden voor zal zijn, omdat boeren steun ontvangen voor wat ze daadwerkelijk doen. LNV benadrukt dat boeren niet hun vergoeding mislopen, omdat ze op het verkeerde been zijn gezet. Want, zo laat het ministerie weten, om in een hogere klasse te komen moeten grondgebruikers altijd extra inspanningen doen.

 Medeauteur: Mariska Vermaas

Lees meer artikelen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Reacties

  1. Gelukkig hebben we in deze periode tijd zat over om nog effe de Gecombineerde Opgave te gaan bekijken en controleren.
    Alsof we er nog niet genoeg tijd aan besteed hebben.
    Wat een amateuristisch gedoe is dit toch.
    Als wij ons bedrijf zo zouden besturen , waren we binnen de kortste keren failliet!!!!

Beheer
WP Admin