<em>Foto: Jan Willem van Vliet</em> AkkerbouwOpinie

‘Prettig bieten zaaien komende weken’

De suikerprijs schiet omhoog. En het goede nieuws is dat de stijging een blijvertje is. De suikervoorraad is laag en er is minder suikerriet gepland.

Nee, suiker is niet per se slecht, zegt het Voedingscentrum. Maar het is beter om suikerrijke producten als frisdrank, snoep en gebak te laten staan, en te vervangen met producten uit de Schijf van Vijf.Groot-Brittannië gaat een stapje verder: George Osborne, minister van Financiën, kondigde vorige week een suikerbelasting af. Andere landen, waaronder Frankrijk, kennen al langer een dergelijk systeem.

Suikerprijs stijgt flink

Suiker zit in de beklaagdenbank. En qua prijs was er voor de bietentelers het afgelopen jaar ook niet veel te genieten. Eind augustus vorig jaar noteerden de termijnmarkten in Londen en New York de laagste prijs in 6 jaar. Er komt verandering in. De suikerprijs schiet omhoog op de termijnmarkten. In Londen wordt weer 463 dollar per ton genoteerd, de hoogste prijs sinds november 2014. In New York steeg deze naar het hoogste niveau in ruim een jaar.

Oorzaak droogte in Azië

De oorzaak ligt in de enorm droogte in Zuid-Oost Azië. India, Thailand en China produceren fors minder suiker. In Brazilië is het erg nat, in Zuid-Afrika extreem droog. Door de lage suikerprijs is bovendien veel minder suikerriet geplant.

Prijsstijging is blijvertje

Het goede nieuws is dat de stijging een blijvertje is. De suikervoorraad is laag. Volgens Brusselse becijferingen straks net zo laag als in 2013. Destijds was de verkoopprijs voor witte suiker €730 per ton, €300 hoger dan nu. Het is de komende weken prettig bieten zaaien.

Een overzicht van de prijzen van suiker op de termijnmarkt in Londen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin