- AkkerbouwNieuws

Prestatieprijs €78,41 is record

Avebe realiseerde over boekjaar 2014/2015 de hoogste prestatieprijs tot nu toe, van €78,41 per ton zetmeelaardappelen op basis van 19% zetmeel.

Dat is €3,34 hoger dan in 2013/2014. Het is het vierde opeenvolgende boekjaar dat de prestatieprijs hoger is dan €75.

De prestatieprijs is opgebouwd uit het aan de leden uitgekeerde aardappelgeld, plus de uitkering uit het coöperatieve resultaat en de onverdeelde winst. De prestatieprijs stijgt met 4,4% ten opzichte van vorig boekjaar. De bruto-omzet in 2014/2015 daalde met 3,5% naar €559,6 miljoen. Het nettoresultaat steeg 42% naar €11,8 miljoen.

Profiteren van dollarkoers

Bestuursvoorzitter Bert Jansen vindt het een mooi resultaat: “De prijzen van graan, suiker en zuivel daalden afgelopen boekjaar. Er was een groot aanbod aardappelzetmeel in Europa. Toch stijgt onze prestatieprijs, terwijl we het afgelopen jaar veel hebben geïnvesteerd. Er waren geen noemenswaardige effecten van bijzondere baten of lasten. We hebben wel geprofiteerd van de stijgende dollarkoers. Deze resultaten geven aan dat Avebe op de juiste koers zit.”

Prestatieprijs €78,41 is record


Nabetaling

Avebe wil uit het nettoresultaat, €1,75 uitkeren per ton aardappelen op volgeleverde aandelen als nabetaling. De ledenraad beslist daarover in december tijdens de ledenraadsvergadering. Volgens Avebe halen de telers over boekjaar 2014/2015 met zetmeelaardappelen een gemiddelde saldo dat ruim €900 boven dat van de tarweteelt ligt. Het streven lag op een plus van minimaal  €500. Avebe realiseerde een toegevoegde waarde van €238,7 miljoen euro. Dat is de hoogste van de laatste drie jaar. Jansen: “Terwijl de prijs van aardappelzetmeel door de hoge productie in Europa onder druk stond.”

Prestatieprijs van rond de €90

Avebe streeft ernaar op de lange termijn door te groeien naar een gemiddelde prestatieprijs van rond de €90, onder normale omstandigheden. Jansen: “Die waarde kunnen we aan onze grondstoffen mee geven. Daar zijn we nog niet. Boekjaar 2014/2015 laat een mooi resultaat zien, maar we kunnen meer met onze grondstoffen.”

Perfectasol

Jansen noemt als voorbeeld Perfectasol. Dat is een combinatie van aardappeleiwit en zetmeel, waarmee veganistisch snoepgoed wordt gemaakt zonder dierlijke producten. “Avebe is hier voor genomineerd in de categorie beste innovatie ‘confectionary’ op de beurs Food Ingredients Europe, die begin december in Parijs wordt gehouden.”

Lees ook het interview met Avebe bestuursvoorzitter Bert Jansen:

‘Van overleven naar innoveren’

Beheer
WP Admin