Er is geen sprake van dumping van Nederlands varkensvlees op de Chinese markt. Dat zegt Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) in reactie op het aangekondigde anti-dumpingonderzoek van China naar Europees varkensvlees. – Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

POV: geen sprake van dumping van Nederlands varkensvlees

Er is geen sprake van dumping van Nederlands varkensvlees op de Chinese markt. Dat zegt Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) in reactie op het aangekondigde anti-dumpingonderzoek van China naar Europees varkensvlees.

China reageert met het onderzoek op het besluit van de EU om de invoer van elektrische auto’s uit China extra te belasten. Volgens de Europese Commissie bedrijft China oneerlijke concurrentie door eigen fabrikanten te subsidiëren. Als daar niets aan verandert, komen er vanaf 4 juli extra heffingen tot ruim 38%.

De extra belasting is tegen het zere been van de Chinese overheid. Eerder werden daarom al anti-dumpingonderzoeken aangekondigd met betrekking tot zuivel, wijn en auto’s. Wat betreft zuivel staat er in Nederland vooral veel op het spel voor de exporteurs van babyvoeding.

De Nederlands varkenshouders en varkensvleesproducenten houden zich volgens de POV aan de regels. Ze worden niet op oneigenlijke manieren gesteund of gesubsidieerd. De producentenorganisatie ziet het anti-dumpingonderzoek daarom vooral als een politiek gedreven instrument.

Export varkensvlees naar China gestegen

In de afgelopen jaren is de export van Europees varkensvlees naar China gestegen als gevolg van de grotere vraag en de verminderde binnenlandse varkensvleesproductie in China door Afrikaanse varkenspest. Ook een aanzienlijk deel van het Nederlandse varkensvlees gaat volgens de POV naar China. Gezien het strategisch belang van deze export kan een verandering in deze handelsstroom substantiële gevolgen hebben voor de Nederlandse varkensvleessector. De Nederlandse vleesproducenten zullen bij het wegvallen van de Chinese markt onder meer een andere bestemming moeten vinden voor de varkensoren, -snuiten, -pootjes en -staarten.

Het ANP meldt dat Chinese autofabrikanten afgelopen dinsdag, als vergelding voor verhoogde importheffingen op Chinese elektrische auto’s, bij de Chinese overheid hebben aangedrongen om de importheffingen op benzineauto’s te verhogen. Ook vragen ze om een verhoging van het voorlopig tarief voor Europese benzineauto’s met motoren met grote cilinderinhoud. Wat dit betekent voor aangekondigde onderzoeken naar varkensvlees, zuivel en wijn is niet bekend.

Reacties

  1. Gelijk hebben is één,gelijk krijgen is heel wat anders. Zeker als anderen het gelag dreigen te moeten betalen.

Beheer
WP Admin