Pöttinger komt nu met een getrokken uitvoering van de Aerosem-rotorkopeg-zaaicombinatie. Vorig jaar presenteerde de fabrikant een gedragen uitvoering met bijhorende fronttank. - Foto's: Pöttinger. MechanisatieNieuws

Pöttinger komt met getrokken Aerosem-zaaimachine

Machinefabrikant Pöttinger introduceert een getrokken uitvoering van de Aerosem-rotorkopeg-zaaicombinatie, waarvan de Oostenrijkers vorig jaar een gedragen versie presenteerden.

Pöttinger noemt de machine de Aerosem VT 5000 DD (5 meter werkbreedte) en ervoor hangt een Lion 103 C-rotorkopeg. Opvallend aan de getrokken zaaimachine is dat deze geen wielstel heeft, maar een verend opgehangen bandenpakker. Op de kopakker wordt het gewicht van de machine daarmee gedragen op de 10 relatief hoge banden en deze drukken het zaaibed nog eens egaal aan, is het idee.

Volgens Pöttinger is het mogelijk -ook met dubbele banden achter- in één keer in de naast liggende werkgang te draaien. Daartoe zijn de dissel en de zaadtank smal geconstrueerd.
Volgens Pöttinger is het mogelijk -ook met dubbele banden achter- in één keer in de naast liggende werkgang te draaien. Daartoe zijn de dissel en de zaadtank smal geconstrueerd.

In één keer draaien

Op de dissel staat een 2.800 liter grote zaadtank. Die is verdeeld in 2 compartimenten (50-50) met beide een doseersysteem, waarmee bijvoorbeeld zowel zaadgoed als kunstmest, alleen zaadgoed, of 2 soorten zaadgoed, worden meegenomen. Volgens Pöttinger is de wendbaarheid met de machine hoog, vanwege de smalle bouwwijze van de zaadtank. De fabrikant zegt dat het mogelijk is om, ook met dubbele montering, in één keer in de naast liggende werkgang te sturen. De Aerosem werkt met dubbele zaaischijven per element waartussen het zaad wordt afgelegd, en die kunnen tot 60 kilo druk zetten.

Oktober leverbaar

De 5 meter brede Aerosem 5002 VT staat in de prijslijst voor € 124.000. De machine heeft 40 zaaipijpen en de rijafstand is 12,5 centimeter. De machine is 7,5 meter lang en de zaaimachines zijn volgens Pöttinger-importeur Duport uit Dedemsvaart (Ov.) vanaf oktober leverbaar.

Beheer
WP Admin