Foto: Koos Groenewold Akkerbouw

PotatoNL noteert € 3,75 hoger voor oude oogst

Tot vorige week woensdag 13 juli was iedereen bang dat niet meer tegen hoge prijzen aardappelen konden worden verkocht. Maar het prijsniveau is weer gestegen.

PotatoNL noteert 18 juli dan ook hoger voor fritesgeschikte aardappelen, categorie 1, op € 15 tot € 20,50 per 100 kilo. Dat is een stijging van € 3,75. Voor categorie 2 staat de notering deze week op € 20,50 tot € 22 (+ € 1,25).

De vraag naar oude oogst aardappelen is medio vorige week onverwachts aangetrokken. Een grotere Belgische verwerker had ineens besloten oude oogst in te kopen. De prijzen van de oude oogst staan daardoor weer op hetzelfde niveau als de nieuwe oogst.

Het blijft altijd een spel. En zo zie je maar weer dat een aardappel elke kant op kan rollen. De weersvooruitzichten zijn daarbij ook van invloed. De termijnmarktnotering in Leipzig draaide vorige week om bij berichten over aanhoudend droog en erg warm weer. Het eerst aflopende april contract staat 18 juli overigens weer iets onder druk, omdat droogte van deze week verwerkt lijkt te zijn in de prijs.

Nieuwe oogst

In Nederland wordt nog niet genoteerd voor de nieuwe oogst. Verwerkers hebben de planning tussen de oude en nieuwe oogst prima op orde, waardoor niet direct op de vrije markt aardappelen bijgekocht hoeven te worden. Mede vanwege het mooie voorjaar met relatief lang lage nachttemperaturen zijn er weinig problemen met de oude oogst aardappelen wat betreft kiem en kleurvariaties. Hierdoor verloopt de omschakeling van de oude naar de nieuwe oogst soepel.

Het Belgische Belgapom noteert sinds medio juli niet meer voor de oude oogst aardappelen. Er werd afgelopen vrijdag 15 juli gestart met de notering voor vroege aardappelen met € 20 per 100 kilo. Dat is hoger dan het vijfjarengemiddelde dat op € 15,60 ligt.

Prognose: volatiele prijzen.

Beheer
WP Admin