AkkerbouwOpinie

Pootgoedtelers gevraagd

Rusland schreeuwt om goed pootgoed. De import ervan is duur, de levering is onbetrouwbaar door grensperikelen.

In Rusland zijn verschillende initiatieven om lokaal pootgoed te gaan vermeerderen vanuit minitubers. De prijs voor geïmporteerd pootgoed ligt rond €1,00 per kilo. Lokaal vermeerderd pootgoed is niet veel goedkoper. Voor een professionele keten moet de prijs daarvan fors naar beneden en de kwaliteit omhoog. Maar wie gaat dat doen? Helaas zijn er in Rusland heel weinig privéboeren zoals in Nederland, die met liefde voor het vak en kennis van zaken deze teelt oppakken. Op dit moment zijn er kansen om te profiteren van de nog steeds hoge prijzen.

Volop mogelijkheden

Voor ondernemende pootgoedtelers ligt een grote uitdaging in Rusland, er zijn  volop mogelijkheden. Diverse grote partijen in de verwerking zijn er zoekende. Het grootste probleem is het vinden van die ene geschikte ondernemer. Nederlandse export wordt steeds lastiger, maar in Rusland zijn mogelijkheden te over om te groeien en te ondernemen.

Interesse? Stuur een mail!

Meerdere grote internationale verwerkers willen graag Nederlandse boeren naar Rusland halen en hen daar begeleiden om topkwaliteit pootgoed te gaan telen. Wie interesse heeft, kan via mij (mailadres: Kremers@ploegint.nl) meer info krijgen. Daarnaast zijn er stagemogelijkheden, zodat de jonge aankomende ondernemer eens met eigen ogen de mogelijkheden en uitdagingen aan den lijve ondervindt. Voor belangstellenden gaat Plus for Progress een bijeenkomst in Nederland en/of studiereis naar Rusland organiseren.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin