De kipper wacht op de kopakker totdat de bunker van de rooier vol genoeg is om te lossen. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Pootgoed via vrachtwagen naar bewaring

De omstandigheden om pootaardappelen te rooien zijn uitstekend. Leendert van de Velde uit Dreischor (Zld.) rooit pootaardappelen bij Geert van der Weele in Colijnsplaat (Zld.). De aardappelen gaan op de vrachtwagen naar de opslag.

Tijdens het lossen gaat het rooien gewoon door.

De oogst verloopt goed. Een minpuntje is dat de ruggen door de regenval tijdens de groei wel wat zijn ingeklonken.

Het vergt wat extra oplettendheid maar op de rooimat vallen de ruggen toch mooi los.

Uiteindelijk ligt er in de wagen een mooie partij klasse S pootgoed. Dit is het ras Rudolph, dat is bestemd voor export.

Door de goede omstandigheden blijft het land mooi vlak achter voor de volgende bewerkingen.

Teler Geert van der Weele (links) en rooierchauffeur Leendert van de Velde tonen zich duidelijk tevreden over het rooien en het resultaat.

De telers werken met drie vrachtcombinaties om het pootgoed van het land naar het bedrijf van Van der Weele te brengen. Daar gaan deze drie vrachten via stortbak op de vrachtwagen voor vervoer naar Dreischor.

De vrachtwagen is gearriveerd om gelost te worden op het bedrijf van Van de Velde. Van Colijnsplaat naar Dreischor moet het pootgoed over de Zeelandbrug en daar mag landbouwverkeer niet overheen, bovendien is dat gezien de afstand ook niet handig.

In een constante stroom verdwijnt het pootgoed in de schuur waar ze worden gekist.

De kisten met pootgoed in de cel waar ze worden bewaard tot de aardappelen gesorteerd en afgeleverd worden.

Beheer
WP Admin