Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Pootgoed Agria klaarzetten voor binnenlandse afzet

Pootaardappelteler Leon van de Velde in Kerkwerve (Zld.) is begonnen met het klaarzetten van pootaardappelen voor binnenlandse afzet.

 • Na een korte stop rond de jaarwisseling is Leon van de Velde uit het Zeeuwse Kerkwerve alweer druk met sorteer- en leeswerk. Hij zit samen met zijn ouders in maatschap Van de Velde. Het sorteren en lezen van het pootgoed is zijn afdeling. - Foto's: Anton Dingemanse

  Na een korte stop rond de jaarwisseling is Leon van de Velde uit het Zeeuwse Kerkwerve alweer druk met sorteer- en leeswerk. Hij zit samen met zijn ouders in maatschap Van de Velde. Het sorteren en lezen van het pootgoed is zijn afdeling. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Via een valbreker wordt een kist gevuld met Agria’s in de zeer courante maat 35/50 klasse E.

  Via een valbreker wordt een kist gevuld met Agria’s in de zeer courante maat 35/50 klasse E.

 • De kist is vol en de bunker bijna leeg. De volgende maat die wordt gesorteerd is 50/55. Dit is dan meteen de hoogste maatsortering. Door de corona is er dit jaar geen markt voor de maat 55 opwaarts.

  De kist is vol en de bunker bijna leeg. De volgende maat die wordt gesorteerd is 50/55. Dit is dan meteen de hoogste maatsortering. Door de corona is er dit jaar geen markt voor de maat 55 opwaarts.

 • De kist wordt bij een partij buiten de cel geplaatst. Die wordt binnenkort geleverd en hoeft niet terug de cel in.

  De kist wordt bij een partij buiten de cel geplaatst. Die wordt binnenkort geleverd en hoeft niet terug de cel in.

 • Deze enkele jaren oude bewaarschuur heeft naast een ruime werkruimte 2 bewaarcellen. In deze cel ligt de bulk die nu wordt gesorteerd. Daarna komen de kisten, links, aan de beurt.

  Deze enkele jaren oude bewaarschuur heeft naast een ruime werkruimte 2 bewaarcellen. In deze cel ligt de bulk die nu wordt gesorteerd. Daarna komen de kisten, links, aan de beurt.

 • Het afgelopen seizoen was niet bijzonder groeizaam. Dat had wel het discutabele voordeel dat bovenmaats weinig voorkomt, te zien links op het sorteerraam. Zoals verder op het sorteerraam te zien is hebben de handelssorteringen een groter aandeel dan in een normaal jaar.

  Het afgelopen seizoen was niet bijzonder groeizaam. Dat had wel het discutabele voordeel dat bovenmaats weinig voorkomt, te zien links op het sorteerraam. Zoals verder op het sorteerraam te zien is hebben de handelssorteringen een groter aandeel dan in een normaal jaar.

 • Het pootgoed dat later gesorteerd moet worden staat in de cel met de koeling op 3 graden. De cel is voorzien van langsblaasinrichting met luchtzakafdichting.

  Het pootgoed dat later gesorteerd moet worden staat in de cel met de koeling op 3 graden. De cel is voorzien van langsblaasinrichting met luchtzakafdichting.

 • De cel van waaruit nu gesorteerd wordt staat op 7 graden. De luiken voor natuurlijke trek staan nu open.

  De cel van waaruit nu gesorteerd wordt staat op 7 graden. De luiken voor natuurlijke trek staan nu open.

 • Een ventilator in de geavanceerde drukkamer. Het toerental is regelbaar en kan omgepoold worden voor blazen of afzuigen. Daarnaast beschikt de cel over droogwandventilatie, geschikt om buiten het pootgoedseizoen andere producten te drogen.

  Een ventilator in de geavanceerde drukkamer. Het toerental is regelbaar en kan omgepoold worden voor blazen of afzuigen. Daarnaast beschikt de cel over droogwandventilatie, geschikt om buiten het pootgoedseizoen andere producten te drogen.

 • Voor de koeling is een propaankoeling geïnstalleerd met voldoende capaciteit om 720 kisten koel te houden. Voor de 18 hectare pootaardappelen die Van de Velde teelt is dat ruim voldoende.

  Voor de koeling is een propaankoeling geïnstalleerd met voldoende capaciteit om 720 kisten koel te houden. Voor de 18 hectare pootaardappelen die Van de Velde teelt is dat ruim voldoende.

Beheer
WP Admin