AkkerbouwOpinie

Politici, roep geen onzin over landbouw!

Weg met veehouderij, weg met kunstmest; dat roepen politici. Stop met die onzin en denk in oplossingen!

In de media volgen berichten, meningen en uitspraken elkaar in razend tempo op. Daarbij is de nuance vaak ver te zoeken. Neem een recente uitspraak van Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren. ‘Stop de kunstmestproductie’, stelt zij voor. Bijna tegelijkertijd orakelt Niko Koffeman, partijgenoot en lid van de Eerste Kamer, dat de veehouderij beter kan verdwijnen.

Voedselproductie kon enorm stijgen dankzij kunstmest

Waar waren deze politici vroeger met hun hoofd tijdens de geschiedenislessen? Ze hebben in elk geval niet meegekregen dat sinds de ontdekking van de kunstmest door de Duitser Justus von Liebig zo’n 150 jaar geleden, de voedselproductie enorm is toegenomen. Voedsel werd ook veel gevarieerder, lees: gezonder. Parallel daaraan steeg de welvaart. En dan komen die grijsgedraaide uitspraken: ‘Er is overschot’, ‘we verdelen het voedsel niet goed’ en ‘we gooien te veel weg’.

Westen gooit 14 procent van voedsel weg

Toegegeven, hier in het rijke Westen zijn geen tekorten. We kunnen best wat soberder leven. We gooien 14 procent van ons voedsel zomaar weg. En ja, de verdeling kán beter. Vergeten wordt dat we het destijds hadden over 1 miljard mensen, terwijl er nu 6 miljard rondscharrelen op deze planeet.

Arme mensen kunnen niet zonder eiwit uit vlees

De 6 miljard mensen op deze aardbol willen ook nog eens een beetje meer eten. Bovendien kunnen arme mensen niet zonder eiwit uit vlees, omdat zij niet beschikken over andere hoogwaardige eiwitten. Daarnaast worden die bijna 6 miljard monden er binnenkort 7 à 8 miljard, die we allemaal moeten voeden.

Zonder kunstmest en vee dreigen voedseloorlogen

Denken eerdergenoemde politici nu werkelijk dat het zonder kunstmest kan en uiteindelijk ook zonder dierlijke mest? Zouden ze het aandurven hun uitspraken hard te maken met een wereldwijd verbod op kunstmest en veehouderij? Ik weet 100 procent zeker van niet, want ook zij weten dat gebrek aan voedsel de grootste oorzaak kan worden van oorlogen.

Politici hebben voorbeeldfunctie en moeten op woorden letten

Is het dan zo erg dat politici die uitspraken doen?  We hoeven ze toch niet serieus te nemen? Ja, het is wel erg, en ook schadelijk voor onze sector. Die mensen hebben een voorbeeldfunctie, ze hebben volgers. En wat denken al die volgers, oftewel consumenten, als zij een boer kunstmest zien strooien – of erger – dierlijke mest zien uitrijden? Zij zien de boer als een vervuiler. Zij denken dat de boer helemaal geen mest hoeft te strooien, omdat Esther Ouwehand dat zegt.

Praktische oplossingen om iedereen te voeden

Wij, telers en veehouders, moeten dat op onze beurt weer allemaal uitleggen. Maar dat is niet ons vak, wij zijn daar niet goed in. En wat is het nut van die uitspraken? Die hebben geen nut. Ze zijn alleen bedoeld voor politici om zich te profileren. Ga liever constructief aan het werk en bedenk samen met de boer praktische oplossingen om alle monden te voeden. Wordt vervolgd!

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin