AkkerbouwOpinie

Pluim voor de NAK

De NAK verdient een pluim voor de goede financiële resultaten. De keuringsdienst realiseerde vorig jaar een bedrijfsresultaat van €2,9 miljoen op een omzet van €22,5 miljoen. Het is het derde opeenvolgende jaar dat de NAK een bedrijfsresultaat scoort boven de €2 miljoen.

De NAK heeft geluk dat veel meer pootgoed is gecertificeerd dan normaal. Dat betekent meer inkomsten. Maar de NAK heeft zichzelf in tien jaar ook getransformeerd van een bureaucratische naar binnen gekeerde organisatie, naar een dienst die zich richt op de klant. De efficiëntie is verbeterd. De NAK heeft minder mensen in dienst. Ook investeerde de NAK in snelle en betrouwbare PCR-testen. Dat bespaart kosten.

Daardoor groeide het eigen vermogen van de NAK de laatste jaren naar €16 miljoen. Dat is meer dan wat de overheid toestaat aan een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), zoals de NAK. Daarom sluist de NAK een deel van het vermogen terug naar de telers van zaaizaad en pootgoed. Die krijgen vanaf 1 mei een korting van ongeveer 10 procent op de kosten die ze maken voor keuringen, certificering en onderzoeken. De korting geldt voor ongeveer drie jaar. Totaal gaat zo enkele miljoenen euro’s aan NAK-geld terug naar de telers.

Het moet een extra argument zijn voor het ministerie van Economische Zaken om de plantaardige keuringsdiensten niet overhoop te halen. De overheid wil de keuringsdiensten laten opgaan in de NVWA. De Tweede Kamer heeft de minister dit in een motie al afgeraden. De gang van zaken bij de NAK laat zien dat er ook geen enkele reden voor is.

Beheer
WP Admin