<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Ploumen: baseer stem Oekraïne op feiten

De Nederlandse veehouderij moet zich bij de afweging over een stem voor of tegen het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie laten leiden door de feiten en niet door speculaties over wat er kan gebeuren bij een tegen- of voorstem. Dat zegt minister Lilliane Ploumen (Buitenlandse handel). Zij stemt voor het associatieverdrag.

Ploumen sprak woensdag op een forum voor bedrijven die zaken willen doen in Oekraïne. Zij stemt ‘ja’.

In sommige sectoren is de suggestie gedaan dat afwijzing van het verdrag de Russische president Vlaidimir Poetin gunstig zou stemmen, waardoor hij eerder geneigd is de boycot van Europese landbouwproducten te beëindigen. Ploumen: “Als ik varkenshouder of melkveehouder was zou ik me baseren op de feiten, en me niet laten leiden door wat er via een hink-stap-sprong-redenering zou kunnen gebeuren.”

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) hoopt niet dat iemand het idee heeft dat het zo werkt dat Rusland zijn positie zou veranderen door een afwijzing van het verdrag. “Mijn ervaring met Rusland is dat ze daar niet erg onder de indruk zijn van handreikingen.”

‘Rusland gaat grens echt niet openstellen’

René Kremers van Difco, die voor verschillende bedrijven in de melkveehouderij zaken doet in Oekraïne, zegt dat Poetin de grens echt niet zal openstellen. “Forget it! Rusland wil zelfvoorzienend worden. Zelfs als het varken in Rusland meer kost dan in Nederland blijven ze zeggen: we kopen jullie varken niet. Poetin zal altijd een argument vinden om onze producten te weren. Dit referendum gaat niet over het openen van de Russische grens.”

In vrijheid beslissen met wie je handelt

Kremers ziet dat Oekraïne voortgang boekt in het wegnemen van administratieve belemmeringen die corruptie in de hand werken.

Staatssecretaris van Dam zegt dat het verdrag gaat over de vraag of een land in vrijheid zelf mag beslissen met wie ze handelen.  “Voor dit verdrag hebben mensen in de Oekraine het leven gegeven. Wij hebben dat 4 eeuwen geleden gedaan, toen we vochten tegen de Spanjaarden, die voor ons wilden bepalen met wie wij zouden handelen.”

Afspraak over melkveeproject Oekraïne

In de marge van de bijeenkomst werd de afspraak bezegeld voor een melkveeproject in Oekraïne, waar het ministerie €750.000 in steekt en het bedrijfsleven €650.000. De Gezondheidsdienst voor Dieren, de bedrijven Cowsignals Vetvice en Difco en de Hogere Agrarische School in Den Bosch zullen in een gezamenlijk project training geven aan melkveehouders en studenten, de ziektemonitoring verbeteren en de samenwerking tussen boeren en afnemers bevorderen.

Beheer
WP Admin