VarkensNieuws

Platform Varkensketen luidt alarmbel

Den Haag – Het platform Varkensketen (COV, NVV, LTO, en Nevedi) vindt dat het kabinet en de Europese Unie de sector te hulp moeten schieten nu de varkensprijs als gevolg van de Russische boycot gekelderd is.

Het Platform dringt in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma aan op een gesprek over de huidige situatie. Het steekt de sector dat Dijksma in eerste instantie de gevolgen van de Russische boycot voor de varkenssector heeft ontkend en toeschrijft aan alleen de Afrikaanse Varkenspest. LTO-voorman Eric Douma: “Dat misverstand moet van tafel. De sector had juist op eigen kracht bijna weer toegang tot de Russische markt geregeld, toen dit werd doorkruist door de boycot. Het sentiment in de markt is daardoor volledig omgeslagen en is één van de oorzaken voor de enorme prijsval die we nu zien.”

Het platform pleit voor compensatiemaatregelen en nationaal flankerende maatregelen om de bedrijven te ondersteunen, net zoals het kabinet dat ook heeft gedaan voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector. “Net als in die sector zouden in de kern gezonde varkensbedrijven ondersteuning moeten krijgen”, aldus Douma.

Verder vraagt het Platform om ondersteuning van het ministerie bij het vinden en ontwikkelen van nieuwe markten. Douma: We produceren hier in Nederland het meest duurzame stukje varkensvlees. We mogen dan van de staatssecretaris verwachten dat ze de sector voluit steunt bij het ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten en een stuk ondersteuning bij handelsreizen en -missies. Een beetje meer trots op het Nederlandse varkensvlees is niet verkeerd.”

Binnen Europa zou Nederland zich hard moeten maken voor meer afzetpromotie voor varkensvlees. Ook op nationale schaal zouden er middelen beschikbaar moeten worden gesteld voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting. “Het kabinet en de Europese Unie zouden zich moeten inzetten om de schade van de boycot van Rusland zoveel mogelijk te beperken.”

De varkenssector is getroffen door een prijsval. Deze week daalde de varkensprijs met 10 cent. Voor volgende week ligt een verdere daling in het verschiet. Het Platform Varkensketen becijfert dat de opbrengstderving voor varkenshouders is opgelopen tot gemiddeld €20 per afgeleverd varken. In 2013 exporteerde Nederland 55.000 ton varkensvlees naar Rusland ter waarde van 150 miljoen euro. Rusland is het belangrijkste derde landenafzetland voor Nederland.

Beheer
WP Admin