Foto: Bertil van Beek AkkerbouwNieuws

Platform tuinbouw wil crises eerder opsporen

6 organisaties uit de groenten- en fruitsector gaan samenwerken om crises vroeger op te sporen. Ze doen dat onder de naam TuinbouwAlert.

Bij uitbraken van ziektes, zoals nu bijvoorbeeld PSTVd in aardappel en paprika, communiceert inspectiedienst NVWA te laat, stelt het GroentenFruit Huis.

Supermarktkoepel CBL, GroentenFruit Huis, LTO Glaskracht Nederland, LTO Nederland, telersorganisatie NFO en en brancheorganisatie Plantum werken al langer samen. De website tuinbouwalert.nl was er al en zou alleen bij crises in de lucht gaan, maar nu kiezen de organisaties ervoor nadrukkelijker een rol te spelen bij preventie, maar ook bij het opsporen van crises.

Wat betekent uitbraak voor omliggende bedrijven?

Telers hoeven overschrijdingen van gewasbeschermingsnormen niet te melden bij tuinbouwalert, zegt directeur voedselveiligheid Peter Verbaas van GroenteFruit Huis. “Dat doe je bij de NVWA, maar zoals nu met de PSTVd-uitbraak: dan willen we wel tijdig geïnformeerd worden door bedrijven. De NVWA heeft geen bedrijfseconomische insteek, die moet een ziekte uitroeien. Wij kijken naar wat het voor de omliggende bedrijven betekent en voor de export. We hebben daarvoor kennis en draaiboeken klaarliggen.”

Naktuinbouw is geen lid van de kerngroep, evenmin als andere controlerende organisaties. Wel is er intensieve samenwerking, aldus Verbaas. ‘Daarvoor liggen draaiboeken klaar.’ Bij het meldpunt dat sinds de Ehec-crisis bestaat, zijn weinig meldingen binnengekomen, verklaart Verbaas.

‘Niet alle informatie moet in de krant’

Het is nog niet gezegd dat de samenwerkende organisaties opener zullen communiceren in geval van een probleem. Verbaas: “Alleen als het functioneel is. Het is niet ons doel om informatie die potentieel schadelijk is naar buiten te communiceren. We krijgen veel informatie waarvan we begrijpen dat die niet in de krant moet, omdat je dan leden kwijtraakt.”

Beheer
WP Admin