Vytenis Andriukaitis.<br /><em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Platform moet eenheid brengen in regels dierwelzijn

Dierenwelzijnsregels moeten in heel Europa op dezelfde manier worden nageleefd. Het nieuw op te richten dierenwelzijnsplatform kan daaraan bijdragen, vindt een groot deel van de Europese landbouwministers. De vergadering van landbouwministers heeft dinsdag de Europese Commissie gevraagd het platform verder te ontwikkelen.

Er bestaat enige huiver dat het nieuwe platform ook nieuwe regelgeving op het gebied van dierenwelzijn zal ontwikkelen. Dat is echter niet de bedoeling. Boeren, belangenorganisaties en het Europees Parlement zullen worden betrokken bij de ontwikkeling van het platform, beloofde Europees commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid).

Alternatieven voor transport en castratie

Een groot aantal ministers drong er tijdens de vergadering op aan om de Europese regels voor dierenwelzijn nadrukkelijk te betrekken bij handelsovereenkomsten. De Franse minister Stéphane Le Foll zei dat handelsafspraken alleen kunnen worden gemaakt als er sprake is van evenwicht en wederkerigheid. Hij riep de Europese Commissie op in de besprekingen met de VS (TTIP) en Mercosur duidelijke afspraken te maken.

Het platform zal zich onder andere richten op het verminderen van het lange-afstandstransport en het zoeken van alternatieven voor castratie van biggen.

Beheer
WP Admin