AkkerbouwAchtergrond

Plastic beschermt Zeeuwse vroege aardappelen

Poortvliet – De Zeeuwse akkerbouwer Theo den Engelsman teelt een deel van zijn areaal vroege aardappelen onder plastic.

Poortvliet – De Zeeuwse akkerbouwer Theo den Engelsman teelt een deel van zijn areaal vroege aardappelen onder plastic. Die 4 hectare is nu afgerond, om over te schakelen op teelt in de volle grond. ”Naast dat het gewas sneller groeit onder plastic, beschermt het de aardappelplanten ook een beetje tegen vorst”, zegt Den Engelsman, die 40 hectare vroege aardappelen verbouwt. Hij is zo’n twee weken later dan voorgaande jaren. ”Toen waren we extreem vroeg. Dit is eigenlijk wel normaal. Het gaat mooi snel nu het steeds droger wordt.”
Foto Anton Dingemanse

Scheemda – Schoningsspecialist Harrie Kremer van zaadveredelingsbedrijf Vandijke Semo in het Groningse Scheemda schoont de glutenvrije graansoort teff. Dit doet hij met behulp van een soortelijk gewichttafel. Onrechtmatigheden worden van het zaad gescheiden door onder andere te blazen en te zeven. Het resultaat is een schoon product. ”Negen maanden per jaar schonen wij zaden”, vertelt directeur Henk van Dijke. ”Een heel scala aan land- en tuinbouwgewassen.”
Foto Koos van der Spek

Ravenswaay – Schapenhouder Gert van de Oever laat schapen met de eerste lammeren naar buiten in de uiterwaarden van de Lek. De lammeren zijn vier tot vijf weken oud. Het is nog wat vroeg in het jaar waardoor er nog maar weinig gras is, maar dat is volgens de schapenhouder geen probleem als de dieren maar worden bijgevoerd. Ook is het van belang dat de lammeren uit de wind kunnen liggen. Foto William Hoogteyling

Rossum – Jan Nijmeijer haalt de laatste oogst schorseneren uit de grond. Vanaf begin oktober kon Nijmeijer de groente oogsten, die tijdens vorstperiodes gewoon kan blijven staan. De wortels beginnen hier en daar al wat uit te lopen, maar dat doet niets af aan de kwaliteit of de smaak. Nijmeijer heeft een biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf. Hij stelt daaruit iedere week groentenpakketten samen voor verschillende afnemers. ”De pakketten gaan naar 250 gezinnen, twee restaurants en de boerderijwinkel”, vertelt Nijmeijer. Foto Ruben Meijerink

De Lier – Paprikateler Ad de Groot is in zijn kas begonnen met staartjes wrijven bij paprikavruchten. Bij rode paprika moet dat gebeuren voordat de paprika hardgroen begint te kleuren. Het wrijven moet op tijd gebeuren, omdat het anders de kwaliteit van de vrucht negatief kan beïnvloeden. De staartjes van de vrucht worden verwijderd om eventuele beschadigingen bij het oogsten, verpakken en vervoeren van de paprika’s te voorkomen. De vrucht heeft weinig last van de ingreep, als het verwijderen in een vroeg stadium plaatsvindt. De vrucht heeft dan nog voldoende tijd om te herstellen.
Foto Roel Dijkstra

Beheer
WP Admin