Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Plantuitjes van bewaring naar afnemer

De eerste plantuien zitten al in de grond, maar een groot gedeelte van het uitgangsmateriaal is nog onderweg naar de telers.

Na het lezen gaan de verschillende sorteringen in kisten en zijn dan klaar voor uitlevering. Uitjes die rechtstreeks naar de teler gaan, worden eerst ontsmet en hoofdzakelijk in big-bags geleverd.

Bij akkerbouwcombinatie CGZ op Noord-Beveland schept schepbedrijf Rentmeester uit Kerkwerve de laatste eerstejaars plantuitjes uit de schuur. Foto's: Anton Dingemanse

CGZ, wat staat voor de akkerbouwbedrijven Campvliet, 's-Gravenhoek en Zeelucht, teelde vorig seizoen ongeveer 17 hectare eerstejaars plantui 'Stuttgarter Riesen'. Hier het beeld van de uitjes in de bewaring, overwegend een mooi in de maat en niet te veel tarra.

Het scheppen van de uitjes verliep niet geheel op rolletjes. Een motor voor de aandrijving raakte defect en kon door de opgeroepen monteur niet ter plaatse gerepareerd worden.

Ondanks de uitgevallen motor kon wel verder worden geschept. De schepmachine heeft vijf motoren voor de verschillende functies. Maar bij het verplaatsen was een toegestoken hand wel zeer welkom.

De hoeveelheid uitjes op een aanvoerband laat zien dat ondanks het manco toch met een behoorlijk tempo geschept wordt.

Voor de uitjes worden geladen, gaan ze eerst op een schudzeef om een groot deel van de tarra kwijt te raken. Deze schudzeef staat op het bedrijf van Simon van den Berg, een van de CGZ-participanten.

De uitjes gaan via de uitschuurlijn vanuit de schuur en schudzeef buiten de opvoerband op.

Op de vrachtwagen is er al veel tarra uit.

De chauffeur controleert de belading en verzet zo nodig de container om gelijkmatig te laden.

Bij TopOnions gaan de uitjes via stortbak in kisten. De kisten worden met een kistenkantelaar geleegd. Om stofverspreiding te voorkomen, staat de kantelaar in een afgesloten ruimte.

De machinist van de heftruck laat de kist even schudden om de laatste uitjes uit de kist te krijgen. Deze afgesloten ruimte is meteen onderdeel van de temperatuurkamer waar de uitjes worden geprepareerd.

De uitjes worden in de temperatuurkamer op 20 graden gebracht. Ten eerste om de kiemrust te onderbreken en ten tweede laten de uitjes zich nu beter schonen. Hier komen de uitjes uit de temperatuurkamer om gesorteerd te worden.

Op een Eqraft-sorteermachine worden de uitjes in de verschillende gewenste maten gesorteerd voor ze gelezen worden.

De transportbanden met de verschillende maten gaan de leeskamer in. Bij valmomenten wordt stof afgezogen.

In de leeskamer zorgt een leger aan rappe handen dat al het ongewenste uit het product verwijdert wordt.

Deze partij 'Stuttgarter Riesen' is voor bestemd voor export en is in vier maten gesorteerd.

Beheer
WP Admin