Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Planten van uien loopt goed door

In het Zuidwesten lokt het mooie weer en de goede omstandigheden steeds meer akkerbouwers naar buiten om met voorjaarswerk te beginnen.

Het veld is bijna geplant en Vermue bewerkt alvast de kopakker om daar op het laatst te kunnen planten.

Bram Bevelander van loonbedrijf Bevelander in het Zeeuwse Kerkwerve verdeelt plantuien in de plantbak om weer een omgang te planten voor landbouwbedrijf Uyl in Zierikzee. Hij was niet de eerste die dit jaar ging planten. Een paar weken eerder zijn ook al uien over de vorst geplant. - Foto's: Anton Dingemanse

Kees Kloosterman is zelf voor Jan Blok in Nieuwdorp aan het planten. Hij vult hier weer de plantbak van de 3 meter brede Koningsplanter met Jagro plantuien sortering 8/21.

De plantbak wordt weer gevuld voor de volgende 3 omgangen.

Niet het hele perceel wordt volgeplant met uien. Terwijl Bevelander plant, zaait Uyl een ander deel van het perceel in met zomergerst.

Ook loonbedrijf Kloosterman in Lewedorp kan weer voor klanten gaan planten. Hier wordt met een 4,5 meter brede Peje-planter het ras Jagro geplant voor akkerbouwer Vermue in Lewedorp.

Op het perceel met niet al te zware grond stond tarwe en werd in het najaar geploegd. Door de droogte is de structuur goed en door de verwering van de ploegvoor kon een prima plantbed gemaakt worden.

De plantuitjes vallen dan ook in een rulle en kluitenvrije bodem.

Ondanks de maatverdeling 8/21 lijkt de maat rond 20 millimeter toch de overhand te hebben. Omdat er per gewicht per hectare wordt geplant heeft dit ook gevolg voor de plantafstand in de rij.

Er blijken bij deze steekproef 17 uitjes per meter te liggen. Met de geschatte voorraad nog te planten uitjes misschien nog iets teveel.

Tegelijk met het planten wordt Physiostart gegeven. Hier zijn de kleine blauwe korreltjes van de groeibevorderaar in een plantvoor te zien.

Hoewel het hier een bont perceel betreft, naar de kopakkers toe is de bodem zwaarder, ligt het geplante deel er mooi egaal bij.

Hier stond mais, en ook hier valt weinig aan te merken op het resultaat.

Op voormalig bietenland naast het perceel plantuien werd in december wintertarwe gezaaid. De tarwe staat er naar mening van Blok goed bij op enkele plekken aan de zijkant die wat minder zijn na.

Aan de andere kant van de plantuien ligt een perceel met wat laat geplante winteruien. Die staan er goed, maar niet uitzonderlijk, bij. Duidelijk is de lichte vorstschade aan de pijppunten.

Het plant- en pootgoed valt dit jaar duurder uit dan andere jaren. Een sortering 8/21 zoals hier heeft dan al snel de voorkeur.

Een kleine correctie en het planten gaat weer verder.

Regelmatig wordt de plantafstand in de rij gecontroleerd. Bevelander zet hier 2 meter uit om de plantafstand secuur te bepalen.

Er blijken nog geen 17 uitjes per meter te liggen. Zeker niet te dik, maar de hier geplante Centurion heeft toch de neiging om zich wat grof te ontwikkelen en daar heeft die nu de ruimte voor.

Beheer
WP Admin