Dénis Mulders (60) teelt bij wijze van experiment 2 hecatre zonnebloemen. - Foto: Wouter van Assendelft AkkerbouwNieuws

Loonwerker pioniert met zonnebloemen

De combinatie van een warmer klimaat en schaarste aan zonnebloemolie brachten Loonwerker Dénis Mulders er toe om de teelt van zonnebloemen op te pakken.

Mulders teelt dit jaar voor het eerst twee hectare zonnebloemen als experiment. Het tekort aan zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne bracht Mulders op het idee om eens uit te proberen hoe zonnebloemen het onder Nederlandse omstandigheden doen. Tot nu toe ziet het er goed uit. Begin augustus staat het gewas volop in bloei, met grote bloemen waarin veel zaad komt.

Mulders is erg benieuwd wat het gewas op gaat leveren. “In Frankrijk rekenen ze met 2.500 kilo zaad per hectare. Vorig jaar lag de prijs voor dit zaad op € 0,60 per kilo. Daarmee kan het niet meekomen met een maissaldo.” Gezien de grote bloemen die er in zitten kan hij zich bijna niet voorstellen dat er niet meer kilo’s vanaf komen.

Van de droogte lijken de bloemen weinig last te hebben, terwijl de mais in het naastliggende perceel duidelijk laat zien dat het wel wat water kan gebruiken

Bedrijf: Loon- en grondwerkbedrijf. Foto: Wouter van Assendalft
Mulders krijgt veel reacties op zijn zonnebloemen, daarom zette hij er een informatiebord bij. Foto: Wouter van Assendelft

De teelt lijkt een beetje op die van mais. De zonnebloemen zijn op 10 mei gezaaid omdat de bodemtemperatuur hoog genoeg moet zijn om de zaden vlot te laten kiemen. Voor het zaaien gebruikte Mulders een maiszaaimachine met aangepaste zaaischijven. Hij zaaide 65.000 zaden per hectare waarvan er zo’n 50.000 bovenkwamen.

Geen middelen voor zonnebloemen

Gewasbeschermingsmiddelen voor zonnebloemen zijn in Nederland niet beschikbaar, maar dat lijkt ook niet nodig. Voor de onkruidbestrijding gebruikte Mulders de wiedeg die hij ook gebruikt voor de onderzaai van een vanggewas in mais. Hiermee is hij er drie keer door geweest, met als resultaat dat het gewas vrijwel vrij is van onkruid. Van de droogte lijken de bloemen weinig last te hebben, terwijl de mais in het naastliggende perceel duidelijk laat zien dat het wel wat water kan gebruiken.

Mulders verwacht eind september, begin oktober te kunnen oogsten. Dat kan met een gewone combine, maar hij denkt wel een soort arenlichter met geleidestangen in het maaibord nodig te hebben om te voorkomen dat de zware bloemen bij het afknippen de verkeerde kant opvallen.

Nog geen afnemer

Mulders krijgt veel reacties op zijn zonnebloemen, daarom zette hij er een informatiebord bij. Foto: Wouter van Assendelft - info@vanassendelft.nl - 06-24959121
In juli staan de zonnebloemen volop in bloei. Mulders verwacht dat het zaad eind september, begin oktober rijp genoeg is om te kunnen dorsen. – Foto: Wouter van Assendelft

Een afnemer heeft Mulders nog niet en hij weet ook nog niet wat het financieel opbrengt, maar hij krijgt in ieder geval wel veel positieve reacties. “Mensen worden er blij van en de bloemen trekken veel insecten waardoor het bijdraagt aan een grotere biodiversiteit.”

De ondernemer houdt ervan om nieuwe dingen te proberen. Zo teelde hij ook een menggewas van snijmais met bonen om hiermee beter ruwvoer te telen. Ook voor de zonnebloemen denkt hij aan een mengteelt met snijmais om dit samen in te kuilen.

Reacties

  1. Je moet gaan voor grote koppen maar voor veel koppen. Grote koppen krijg je moeilijk droog genoeg in het najaar.
    Als je zonnebloemen hakselt en inkuilt moet daar snijmais bij want alleen zonnebloemen kun je niet vastrijden.

    1. Niet gaan voor grote koppen. Zonnebloemen moeten geoogst worden bij 9 % vocht dus nadrogen is vaak nodig. Zoek dus tijdig een koper. Maar kopers zijn schaars: zonnebloemen vragen geen kunstmest en chemie dus niet interessant voor de periferie.

Beheer
WP Admin