AkkerbouwNieuws

Pieter van Kempen Beste Gewasbeschermer 2014

Biddinghuizen – Vaktitel Boerderij heeft akkerbouwer Pieter van Kempen (26) in Nieuwe-Tonge (Z.-H.) uitgeroepen tot Beste Gewasbeschermer 2014. Van Kempen wint een Heliosec (een opvangbak om tankresten in op te slaan) ter waarde van €5.000 en een Yamaha quad met een waarde van €7.000. De uitreiking was op 10 september op mechanisatiebeurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen.

Hoofdredacteur Geert Hekkert van Boerderij noemt de gewasbescherming de achilleshiel van de akkerbouw. “Het is daarom uiterst belangrijk dat akkerbouwers er zeer serieus mee omgaan. Je kunt zeggen dat de Beste Gewasbeschermer gelijk de Beste Imagobeschermer is.”

Akkerbouw/loonwerkersbedrijf Van Kempen in Nieuwe-Tonge besteedt veel zorg aan de toepassing van middelen op het veld, rekening houdend met de weersomstandigheden en het moment van de dag. Maar ook aan de handelingen op het erf, rond het omgaan met restvloeistof en het schoonspuiten, wordt veel aandacht besteed. Een overdekte stalling en spoelplaats is bijna gereed. Zowel vader als zoon is zich terdege bewust van de belangrijke wisselwerking met omwonenden. Het bedrijf houdt terdege rekening met hen en geeft zijn volle medewerking om zaken uit te leggen die spelen bij gewassen vrij houden van ziekten en plagen en de noodzakelijke ingrepen.

De jury koos Maatschap Van Kempen, bestaande uit zoon Pieter en vader Piet, als het bedrijf dat aan bovengenoemde zaken veel aandacht besteedt.

De wedstrijd is georganiseerd door het vakblad Boerderij. Partners van de wedstrijd zijn middelenfabrikant Syngenta Crop Protection, spuitmachinefabrikanten Amazone, Hardi, Dubex en Delvano en quadfabrikant Yamaha.

In totaal hebben 110 akkerbouwers/loonwerkers meegedaan aan de verkiezing van Beste Gewasbeschermer 2014. Door het invullen van een pittige vragenlijst over parate kennis over ander andere herkenning van ziekten, plagen en onkruiden, de veiligheidsvoorschriften en beperking van drift werden de beste vijf geselecteerd. De jury heeft deze bedrijven bezocht. Hierbij kwamen onder andere onderwerpen als opslag van middelen, toepassing van en het omgaan met middelen (en de restvloeistof) en omgang met omwonenden aan bod.

Beheer
WP Admin