AkkerbouwNieuws

Phythopthora vooral in noordelijke provincies

Emmen – De dreiging van besmetting met phytophthora is op dit moment het hoogst in de noordelijke provincies (met name de Veenkoloniale gebieden) en in Noordoost-Overijssel. Ook rondom Dronten zijn haarden gemeld. Elders is de acute dreiging overwegend laag.

Dat blijkt uit de kaartgegevens van adviesbureau Dacom. Volgens Dacom neemt de dreiging de komende dagen weer af. “Er zijn nog geen uitgebreide haarden, maar op het niveau van de meetstations zijn wel wat waarnemingen. Bij regenachtig en winderig weer blijft het sluimerend gevaarlijk”, aldus een Dacom-woordvoerder. Tot echte alarmeringen is het dit seizoen nog niet gekomen.

Dacom adviseert akkerbouwers in de verhoogd-risicogebieden bij goede omstandigheden (bereidbaar land, droog en weinig wind) een preventief middel te spuiten en anders een lokaal systemisch middel. Bayer raadt akkerbouwers in de gewaswijzer aan om zeker op vroege percelen langzamerhand over te schakelen op middelen die ook knolbeschermende eigenschappen hebben. DLV plant adviseert boeren de droge momenten goed te benutten om het spuitprogramma zoveel mogelijk te kunnen aanhouden.

Beheer
WP Admin