Foto: Sytze Bakker AkkerbouwVideo

Pastinaak als alternatief voor peen in bouwplan

Akkerbouwer Robbert Hagenvoort in Bant (Flevoland) oogst pastinaak met een peenrooier. De pastinaak is bestemd voor Yellow Chips in Emmeloord dat er groentechips van maakt.

Bekijk de video over pastinaak tussen de klemband.

Bekijk ook de fotoreportage over de oogst van pastinaak.

 • Robbert Hagenvoort in Bant (Flevoland) rooit samen met zijn buurman Gert Stegeman een perceel van 4,6 hectare pastinaak met een peenrooier. Het ras is Gladiator en het wordt net als peen op ruggen geteeld. - Foto's: Sytze Bakker

  Robbert Hagenvoort in Bant (Flevoland) rooit samen met zijn buurman Gert Stegeman een perceel van 4,6 hectare pastinaak met een peenrooier. Het ras is Gladiator en het wordt net als peen op ruggen geteeld. – Foto’s: Sytze Bakker

 • Stegeman rijdt op de Fendt 516 met een getrokken De Wulf-klembandrooier. De rooier heeft hij samen met Hagenvoort. De telers oogsten hiermee de gewassen pastinaak, peen en wortel-peterselie.

  Stegeman rijdt op de Fendt 516 met een getrokken De Wulf-klembandrooier. De rooier heeft hij samen met Hagenvoort. De telers oogsten hiermee de gewassen pastinaak, peen en wortel-peterselie.

 • De pastinaak wordt op ruggen geteeld, de wortels groeien vrij diep in de rug. Volgens Stegeman gaat het rooien nu heel goed. Het loof ligt al behoorlijk plat, maar is nog stevig genoeg om zo te kunnen oogsten.

  De pastinaak wordt op ruggen geteeld, de wortels groeien vrij diep in de rug. Volgens Stegeman gaat het rooien nu heel goed. Het loof ligt al behoorlijk plat, maar is nog stevig genoeg om zo te kunnen oogsten.

 • 3 kistenwagens voeren de oogst af naar het erf.

  3 kistenwagens voeren de oogst af naar het erf.

 • Er zal best wel een wortel losraken van de klemband, maar het gaat tot nu buitengewoon goed met deze oogst. Er zit nog genoeg grond aan de wortels om ze goed te kunnen bewaren.

  Er zal best wel een wortel losraken van de klemband, maar het gaat tot nu buitengewoon goed met deze oogst. Er zit nog genoeg grond aan de wortels om ze goed te kunnen bewaren.

 • Een mooi product met voldoende aanhangende grond gaat richting kist. De pastinaak moet een kopdikte hebben van 3 tot 9,5 centimeter.

  Een mooi product met voldoende aanhangende grond gaat richting kist. De pastinaak moet een kopdikte hebben van 3 tot 9,5 centimeter.

 • Het perceel is deze zomer 2 keer beregend. Voor de oogst regende het voldoende om zonder verlies te kunnen rooien.

  Het perceel is deze zomer 2 keer beregend. Voor de oogst regende het voldoende om zonder verlies te kunnen rooien.

 • Insporen is hier niet aan de orde, de grond heeft genoeg draagkracht. Toch trekt Hagenvoort er na de oogst nog wel een woeler door om sporen te lossen.

  Insporen is hier niet aan de orde, de grond heeft genoeg draagkracht. Toch trekt Hagenvoort er na de oogst nog wel een woeler door om sporen te lossen.

 • Naast pastinaak wordt deze klemband dus ook voor peen en wortel-peterselie gebruikt. De laatste is wat fijner en een wat meer vertakt product.

  Naast pastinaak wordt deze klemband dus ook voor peen en wortel-peterselie gebruikt. De laatste is wat fijner en een wat meer vertakt product.

 • Op deze kavel was peenrotatie in het verleden wat krap. Daarom koos de teler een keer voor pastinaak in plaats van peen. Of hij vaker pastinaak gaat telen, hangt af van de uiteindelijke opbrengst.

  Op deze kavel was peenrotatie in het verleden wat krap. Daarom koos de teler een keer voor pastinaak in plaats van peen. Of hij vaker pastinaak gaat telen, hangt af van de uiteindelijke opbrengst.

 • Er kwamen ongeveer 70 kisten van een hectare. De opbrengstbepaling is hetzelfde als bij peen; na het spoelen wordt het gewicht per kist bepaald. Hagenvoort schat de opbrengst op 700 kilo per kist.

  Er kwamen ongeveer 70 kisten van een hectare. De opbrengstbepaling is hetzelfde als bij peen; na het spoelen wordt het gewicht per kist bepaald. Hagenvoort schat de opbrengst op 700 kilo per kist.

 • Met een dubbel vorkenbord op de heftruck zijn de kisten vlug gelost. Iedere chauffeur lost zijn eigen wagen.

  Met een dubbel vorkenbord op de heftruck zijn de kisten vlug gelost. Iedere chauffeur lost zijn eigen wagen.

 • Met een grote aanhanger gaan 28 volle kisten naar Koel- en vriesbedrijf Nagele. De uiteindelijke bestemming is Yellow Chips in Emmeloord. Die maakt er groentechips van.

  Met een grote aanhanger gaan 28 volle kisten naar Koel- en vriesbedrijf Nagele. De uiteindelijke bestemming is Yellow Chips in Emmeloord. Die maakt er groentechips van.

 • De oogst verliep vlot. Binnen een dag is de 4,5 hectare pastinaak geoogst en weggebracht.

  De oogst verliep vlot. Binnen een dag is de 4,5 hectare pastinaak geoogst en weggebracht.

Meer informatie over de prijzen van peen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Peen overzicht
B-peen Emmeloord
Bio-peen Emmeloord
Schalenpeen Emmeloord
B-peen Middenmeer
C-D-peen Middenmeer
Beheer
WP Admin