Premium
Grazende koeien in het Overijsselse Buurse. - Foto: Joris Telders RundveeOpinie

‘Pak ammoniak net zo aan als antibiotica’

Reacties

  1. Zie alle eerder genoemde reacties en je weet dat dergelijke maatregelen geen draagvlak krijgen. En terecht ook. Er zit namelijk geen enkele positieve kans in, maar enkel een heffing systeem, waar niemand op zit te wachten en wat enkel maar kostprijs verhogend werkt. Kijk liever naar innovaties die leiden naar lagere uitstoot en stimuleer die. Er is al veel mogelijk en er komt nog meer. Voeding/rantsoen kan er een zijn, maar ook stalkelderafzuiging , mestbehandeling, zandbodem (hanskamp), koe-toilet, maximaliseren van weidegang of weiderobot en alles wat we nu nog niet eens kunne bedenken.
    Beetje geduld dus en niet komen met domme oplossing als halvering veestapel of botte regelgeving met vervelend boetesysteem.

  2. We kennen al het LTO plan 65% eiwit van eigen grond wat nu ineens een ‘sectordoel’ is.., prima, maar geen rekening voor schroot van om de deur!

  3. Bedrijven die dag en nacht weiden zonder bijvoeding hebben lage ammoniakemissie maar wel ureumgehaltes van 30 tot 40.Niet eerlijk dus.

  4. We willen de koe in de wei en vervolgens worden we afgerekend op ureum. Ureum is net zo wisselend als het weer.
    Het is geen fabriek met een hand vol knoppen.

    1. Het gaat om een gemiddeld gehalte over een lange periode. In de antibiotica aanpak werd ook over een langere periode gekeken. Immers, soms heb je dieren die antibiotica nodig hebben. dat kun je ook niet voorspellen. Over langere perioden kun je wel bijsturen. je moet ook niet naar individuele leveringen kijken.

  5. Dus elk punt ureum lager dan 24 één cent erbij, elk punt hoger dan 24 er één cent per ltr melk eraf. En dan elk jaar die 24 verlagen met één punt.