AkkerbouwNieuws

PA: export loopt gevaar

Den Haag – De export van aardappelen en aardappelproducten naar derde landen loopt vanaf 1 januari gevaar, als het ministerie van Economische Zaken (EZ) de exportcertificering niet heeft geregeld.

Het Productschap Akkerbouw heeft nog geen duidelijkheid over de certificering. De productschappen worden per 1 januari 2015 opgeheven. Het Productschap Akkerbouw heeft het ministerie van EZ meerdere keren gevraagd om duidelijkheid, schrijft het bestuur in de bestuurstukken voor de vergadering van donderdag. “Maar dat is er nog steeds niet. Het niet overnemen van deze taak kan grote gevolgen hebben voor de export.”

Veel landen buiten de EU eisen een verklaring die aangeeft dat het te importeren product vrij is van radioactiviteit en gif en dat het product is gekeurd. Deze verklaringen worden sinds 1986 afgegeven door het productschap, op verzoek van de overheid. Het productschap verstrekt jaarlijks tussen de 7.000 en 10.000 van deze exportcertificaten, vooral voor pootaardappelen, consumptieaardappelen en diepgevroren aardappelproducten.

Het PA heeft niet alleen zorgen over de exportcertificering. Het productschap betwijfelt of de overgang van de veertien teeltverordeningen naar de overheid op tijd is afgerond. Alleen de erosieverordening is al ondergebracht bij het ministerie van EZ. Maar die valt nu onder de cross-compliance-regeling. Boeren die geen steun uit Brussel aanvragen of een korting voor lief nemen, kunnen de erosieregels negeren.

Verder stelt het PA dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu de productschapsverordening voor de keuring van landbouwspuiten pas in 2016 opneemt in de Wet Milieubeheer. De verplichte keuring van landbouwspuiten vervalt daardoor in 2015. Boeren moeten dan ook verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen afvoeren als chemisch afval in plaats van bedrijfsafval. Dat kost veel meer geld.

Verder constateert het PA dat de regelgeving van de overheid het lastiger maakt om overtreders van regels effectief te bestraffen. Ook wordt het veel lastiger om ontheffingen te krijgen. Het PA verleent jaarlijks honderden ontheffingen van verordeningen, bijvoorbeeld voor onderzoek of natuurbehoud.

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw en PA-secretaris Matthé Elema zeggen dat ze de overheid aansporen om deze zaken op tijd te regelen. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond heeft de kwestie aangekaart bij Kamerleden, zegt voorzitter Teun de Jong. “Wij willen de afschaffing van de productschappen een jaar opschorten om geen gaten in de regelgeving te laten vallen.”

Het ministerie van EZ zegt dat de regels op tijd klaar zijn, zegt een woordvoerder. “Volledige overname van de regelgeving is voorzien voor 1 januari 2015. Hoe de regelgeving wordt toegepast wordt nog nader bekend gemaakt.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin