Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Overproductie India drukt op Europese suikersector

India gaat de wereldmarkt overspoelen met een recordsuikerproductie van 32 miljoen ton. Dat leidt ten opzichte van de consumptie tot een overschot van 7 miljoen ton.

De suikerprijzen zijn begin dit jaar ingestort en dekken de productiekosten niet meer. De suikerindustrie kampt er met financiële problemen en dat drukt op de mondiale suikermarkt. Dat meldt het Belgische vakblad De Bietplanter.

Dalende suikerprijs verzwakt Europese suikerindustrie

De dalende suikerprijzen verzwakken zo ook de Europese suikerindustrie, die 3 miljoen ton suiker extra produceerde in de eerste quotavrije campagne. Waar was ingezet op export, worden bedrijven nu geconfronteerd met extreem lage prijzen op de wereldmarkt en een dalende Europese consumptie. Zo ageert de Italiaanse suikercoöperatie CoProb tegen de concurrentie tussen Duitse en Franse suikerfabrikanten die vorig seizoen 20% meer produceerden en de Italiaanse markt overspoelen met zeer goedkope suiker.

Wereldwijd overschot suiker campagne 2017-‘18 verwacht

De Internationale Suikerorganisatie (ISO) verwacht een globaal wereldoverschot van 10,5 miljoen ton voor de campagne 2017-‘18 en aan het einde van de campagne een wereldvoorraad van meer dan 92 miljoen ton. Dus meer dan genoeg om 53% van de mondiale consumptie te dekken.

De wereldmarktprijzen bereikten begin mei hun laagste niveau in 9 jaar.

India treft echter maatregelen om de prijsdaling tegen te gaan. Het land slaat suiker op en moedigt tevens aan suiker te verwerken tot ethanol.

Een overzicht van de prijzen van suiker op de termijnmarkt in Londen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin