Foto: Hans Prinsen AlgemeenCommentaar

‘Ordinaire straatruzie om Beter Leven-keurmerk’

Een ordinaire straatruzie. Niet veel anders valt de onderlinge strijd tussen de dierenwelzijnsorganisaties te typeren. Niko Koffeman van de Faunabescherming gaat het verst.

In zijn optiek corrumpeert het Beter Leven Keurmerk (BLk) de Dierenbescherming. Het is een zware beschuldiging. Corrumperen betekent iemand ertoe brengen om zijn normen voor fatsoen en eerlijkheid te vervangen door onfatsoenlijke en oneerlijke. Dit slaat nergens op.

‘Dierenbescherming onderdeel vee-industrie’

Wat is er aan de hand? Zes organisaties oordelen dat het BLk nauwelijks een verbetering van het welzijn van dieren inhoudt. Het BLk is van de Dierenbescherming. Het label kent een onafhankelijke certificering. Met 1, 2, en 3 sterren wordt de mate van diervriendelijke regels aangeduid. Zes organisaties vinden dit misleiding. In hun optiek is elke vorm van vleesconsumptie verwerpelijk.

Ja, dan heeft een keurmerk weinig zin. Misschien moet je dat maar meteen zeggen. Dan begrijpt de buitenstaander de beschuldiging (Animal Rights) dat de Dierenbescherming onderdeel is van de vee-industrie ook beter.

Voor de dieren of profileringsdrang?

Het BLk bestaat al sinds 2007. De Dierenbescherming is rationeel. 95% van de Nederlanders eet vlees. Als met een keurmerk het leven van veel dieren een klein beetje beter kan, dan wordt veel meer bereikt dan met het verwerpen van de hele veehouderij. In Nederlandse schappen is 1 ster inmiddels gemeengoed. Je kunt dit met recht een prestatie noemen.

Nee, de aantijgingen hebben meer iets weg van profileringsdrang. Want laten we eerlijk zijn: wie kent nu House of Animals, Animal Heroes of Peta? Wie is hun achterban? Een handjevol fanatici. Koffeman is ook niet geheel smetvrij: hij is senator voor de Partij voor de Dieren en die partij heeft een vegan agenda.

Beheer
WP Admin