Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Xam: ‘Mijn vader koos voor werkplezier, daar heb ik veel bewondering voor’

Zelf schoffelen en meer eigen grond, die kant wil opvolger Xam op. Maar vooral die grond is een grote uitdaging.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik zou uitbreiden. We hebben nu op zich wel genoeg werk maar als ik fulltime thuiskom, is er wat meer nodig. Het is een grote uitdaging om hier in de buurt grond bij elkaar te krijgen. Dan zou je verder weg moeten gaan kijken. Maar of het dan nog rendabel is?

Wat me ook wel wat lijkt is cameragestuurd schoffelen. De loonwerker doet dat nu. Maar als we het zelf hebben, kunnen we flexibeler zijn in het gebruik. Mechanische onkruidbestrijding kan overigens niet overal. Bij de eerstejaars plantuien bijvoorbeeld, kan het niet. Daar heb je rijpaden van 2,25 meter en het gewas staat vollevelds, net als tarwe.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Toen hij op z’n 23e thuis kwam, begon hij met mijn opa aan de teelt van broccoli. Daar kwam handel bij. Het werd uiteindelijk een enorm bedrijf. Tijdens pieken was er wel 50 man aan het werk. In 2012 zijn alle bedrijfsgebouwen en de inventaris afgebrand. Toen zei m’n vader: ik ga wat anders doen. Hij was de supermarkten beu en wilde niet meer afhankelijk zijn van de retail. Hij ging terug naar de akkerbouw, werd iets kleinschaliger, nam er kersen bij waarvan hij de afzet helemaal in eigen hand heeft. Dat vindt hij leuk. Mijn vader koos voor werkplezier en daar heb ik veel bewondering voor.”

Het mooiste werk vind ik…

“Uien rooien en laden. Je bent met meerdere mensen bezig, maakt meters en je ziet waar je het hele jaar voor hebt gewerkt.”

Ik heb een hekel aan…

“Water aflaten in het land en de kanalen van de koelcellen leegscheppen. Je moet eerst de betonplaten weghalen, eronder kruipen met een emmer en dan alle grond weghalen die door de roosters is gevallen. Echt een rotklus. Maar ja, het moet wel gebeuren.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Besteed ik het aan aflossen of de aankoop van grond. Dat houdt z’n waarde en je hebt dan ook meer zekerheid over hoeveel areaal je kunt betelen. Nu is ongeveer de helft van onze grond huurland. Of ik voor mezelf iets wil? Misschien een tijdje meewerken op bedrijven in Nieuw-Zeeland of Australië. Ik ben wel benieuwd hoe het daar gaat.”

Over zes jaar dan…

“Lastig te zeggen wat alle overheidsmaatregelen voor ons gaan betekenen. Hoe de bedrijfsovername er precies uit gaat zien, hebben we ook nog niet heel concreet besproken. De bedoeling is wel dat ik binnenkort in het bedrijf kom.”

Foto: 3

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin