Opvolger Tim Steintjes: ‘Een lange vakantie? Mij niet bellen’
Opvolger Tim weet wel wat hij met een miljoen zou doen: investeren in een nieuwe stal met veel aandacht dierenwelzijn. ‘Dat vind ik belangrijk.’
Tim Steintjes (22) uit Wehl staat aan de vooravond van een mogelijke bedrijfsopvolging op het varkensbedrijf van zijn vader. Met een scherp oog voor dierenwelzijn, circulaire oplossingen en technische verbeteringen denkt hij na over de toekomst. “Een lange vakantie is niets voor mij; ik steek liever mijn energie in het bedrijf,” zegt de jonge opvolger.
“Ik heb een aantal wensen. Recent hebben we een bouwblokwijziging aangevraagd. Daardoor kan de kraamstal twee keer zo groot worden, met vrijloophokken erin. Als we dan toch gaan bouwen, kies ik ook voor een hygiënesluis. Die is er nu niet; bezoek moet natuurlijk 48 uur varkensvrij zijn. Maar zo’n sluis is een stap extra voor de hygiëne en diergezondheid. Ook dierenwelzijn vind ik belangrijk. Daarom experimenteer ik met stoppen met couperen. Dat is voor elke varkenshouder een uitdaging, maar het gaat best goed.
‘Ik experimenteer met stoppen met couperen. Dat is voor elke varkenshouder een uitdaging’
Sinds zes jaar staat er een pelletkachel om de stallen te verwarmen. Er gaat hout uit de omgeving in dat anders afgevoerd zou worden. Er is veel te doen over houtstook, maar op onze kachel zit een ionisatiesysteem waardoor er zo min mogelijk fijnstof vrijkomt. Naast hout kan er ook olifantsgras in. We overwegen om dat zelf te gaan telen. Net als mais voor CCM. Met eigen teelten kunnen we nóg circulairder zijn. Wat er verder nog op mijn wensenlijst staat? Kleine dingetjes, de puntjes op de i. De voederconversie zit op 2,35. Dat is goed, maar het kan beter. De groei zit na wat tegenslag op 950 gram per dag. Dat is netjes, maar ook dat kan beter. 1.000 tot 1.100 gram moet kunnen; de genetische potentie is er.”
“Mijn vader. Hij is een echte ondernemer. Hij nam een gemengd bedrijfje over van mijn opa, ging specialiseren en bouwde het uit tot wat er nu staat. Hij rekende altijd alles goed door en nam alleen verantwoorde risico’s.”
“De kraamstal. Ik ga regelmatig ’s avonds nog even kijken als ik vermoed dat een zeug ligt te werpen. Dan ga ik ernaast zitten, help als het nodig is en leg de biggen onder de lamp. Die rust, die sfeer, dat is genieten. Die kleine biggetjes goed verzorgen en zien uitgroeien tot gezonde, zware vleesvarkens, dat is zo mooi.”
“Afdelingen schoonspuiten. Ik zet een piratenzender op en maak er maar een beetje een sport van om een afdeling zo snel mogelijk goed schoon te krijgen.”
“Investeer ik in een nieuwe stal met veel aandacht voor dierenwelzijn. Voor mezelf hoef ik niets. Een lange vakantie? Nee hoor, mij niet bellen.”
“Ga ik met vrienden in de keet een biertje drinken. Ik mag ook graag klussen. Momenteel ben ik van een oude brijvoermenger een hottub aan het bouwen.”
“Zijn we hopelijk bezig met de nieuwbouw. Ook komt er dan een tweede accu bij om meer eigen stroom op te slaan. In de nabije toekomst zou ik willen handelen op de vrije energiemarkt: kopen als de energieprijs laag is en verkopen als-ie hoog is.”
DIT ARTIKEL IS ONDERDEEL VAN DE RUBRIEK 'DE OPVOLGER'. OOK MEEDOEN? MAIL JE NAAM, LEEFTIJD, SOORT BEDRIJF EN TELEFOONNUMMER NAAR MARGREET.WELINK@MISSET.COM.