Opvolger Stijn Looijen: ‘Die regelgeving daar moet ik maar mee dealen’
Opvolger Stijn Looijen uit het Brabantse De Heen runt samen met zijn vader een akkerbouwbedrijf. Stijn wil meer opslagcapaciteit bij huis en ziet toekomst in de teelt van erwten. Zijn grote voorbeeld? Natuurlijk zijn vader. “Alles wat hij doet, doet hij voor mij.”
“Ik zou graag meer opslagcapaciteit bij huis hebben. Nu huren we bij, maar het is prettig om dat in eigen hand te hebben. Verder denk ik aan andere machines om efficiënter te kunnen werken. Zoals een aardappelpoter waarmee we kunnen poten en aanaarden in één werkgang. Nu doen we dat nog apart. Maar als gevolg van klimaatverandering zijn er steeds minder werkbare dagen en die moet je dan zo optimaal mogelijk benutten. Op termijn zie ik ook wel wat in een optische sorteermachine. Nu kan die voor ons nog niet uit, maar dat zeiden we 15 jaar geleden ook over gps en dat hebben we nu ook.”
“Mijn vader. Alles wat hij doet, doet hij voor mij. Als hij geen opvolger had gehad, was hij al gestopt. De wet- en regelgeving zit hem namelijk echt dwars. Dan snap ik wel, maar de situatie is nou eenmaal zo. Ik ben de vijfde generatie op dit bedrijf en ik heb altijd de wens gehad het voort te zetten. Dus die regels, daar moet ik maar mee dealen.”
“De oogst. Dan weet je waar je al je werk voor hebt gedaan. Of er door het slechte weer straks nog wel wat te oogsten is? Ja hoor. We hebben door alle regen wel wat waterschade, maar het is te overzien. En voor wat betreft phytophthora, daar zitten we bovenop. Tot nu toe is het onder controle.”
“Water aflaten. Het werk op zich maakt me niet uit maar het is meer de frustratie dat je alles net mooi in de grond hebt zitten en dat een plensbui het dan verpest.”
“Zou ik een eigen bewaarschuur bouwen voor pootgoed en uien. Veel uien verkopen we nu af land. Dan zijn we afhankelijk van de prijzen die op dat moment gelden. Door ze te bewaren, kunnen je beter sturen op prijs. Ook zou ik willen investeren in een veldspuit met de nieuwste technieken. Onze huidige valt in driftreductieklasse 90. Het aantal middelen dat je daarmee mag spuiten, is beperkt. Maar ja, zo’n nieuwe spuit is duur. Je hebt er subsidie voor nodig. Of de loterij.”
“Ga ik voetballen. Ik train twee keer in de week als daar tijd voor is en op zondag zijn er wedstrijden. Ook ga ik graag naar schuurfeesten of een festival. Een voorkeur heb ik niet, maar als ik met m’n vrienden ben is het sowieso gezellig.”
“Hoop ik dat we op de huidige voet verder werken. Daarbij focus ik op het weer dat steeds extremer wordt. Droogte is niet zo’n probleem, daar kan ik iets aan doen door te beregenen. Wateroverlast is lastiger. Maar door het land goed te kilveren, kan water na een hoosbui snel weg. Op die manier probeer ik om te gaan met klimaatverandering.”
DIT ARTIKEL IS ONDERDEEL VAN DE RUBRIEK 'DE OPVOLGER'. OOK MEEDOEN? MAIL JE NAAM, LEEFTIJD, SOORT BEDRIJF EN TELEFOONNUMMER NAAR MARGREET.WELINK@MISSET.COM.