Opvolger Nicky Remijn, gepassioneerd jonge akkerbouwer, werkt op het familiebedrijf in Zeewolde, Flevoland. - Foto's: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Nicky: ‘Wat ik zou doen met een miljoen? Emigreren’

Opvolger Nicky hoeft niet zo nodig te groeien. Ze ziet meer in elkaar helpen. Verder kijkt ze ook over de grens. ‘Canada is zó mooi.’

In dit verhaal deelt Nicky, een jonge opvolger in de akkerbouw, haar visie op het overnemen van het familiebedrijf. Zij waardeert samenwerking boven groei, overweegt innovaties in opslag en droomt van een avontuur in Canada, terwijl ze het belang van gemeenschap en familievoorbeeld benadrukt.

Lees verder onder de foto

Foto: 2
Foto: 3

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Dat ligt eraan. Nu is het bedrijf net niet groot genoeg voor twee inkomens, dus misschien moeten we dan grond erbij huren, al is groeien geen doel op zich. Liever zou ik met onze machines andere boeren helpen. Als je anderen helpt, zijn ze vaak ook bereid mij weer te helpen. Dat is leuker dan de loonwerker inschakelen en het is ook nog eens goedkoper.
Verder zou ik misschien een andere bewaarschuur zetten. Op termijn willen we de uien in kisten gaan bewaren. Omdat dit toch wat makkelijker is met het verdeeld verkopen en afleveren. Voor de aardappelen hoeft dat niet. Die zijn altijd met een dag of twee allemaal de schuur uit.

Biologisch? Ik denk niet dat dat voor ons heel veel toe zou voegen. We zijn al heel terughoudend met chemische middelen. In het begin van het seizoen bestrijden we onkruid bijvoorbeeld pleksgewijs met de foetsiespuit en de hak. We pakken nooit meteen de volleveldsspuit erbij.”

Foto: 4

Mijn grote voorbeeld is…

“Wat een lastige vraag. Ik denk toch mijn vader. Hij kwam al op jonge leeftijd in het bedrijf en bouwde het verder uit. Ik denk dat ik nu meer ruimte heb om rond te kijken dan hij vroeger. Hij geeft me in elk geval veel vrijheid. Met de oogst ben ik uiteraard thuis om te helpen, maar als ik naar de Zwarte Cross wil, zegt mijn vader: natuurlijk moet je daarheen!”

Ik houd graag een wedstrijdje met mezelf

Het mooiste werk vind ik…

“Al het landwerk. Op de trekker zitten, buiten bezig zijn met mooi weer, geweldig vind ik dat. En ’s avonds tot laat doorgaan is niet erg. Dan ga je naar bed met de prettige gedachte dat het werk klaar is. Wat ik echt heel mooi vind? Ehm, stro binnenhalen denk ik. Ik houd graag een wedstrijdje met mezelf om de balen zo mooi mogelijk op te laden.”

Foto: 5

Ik heb een hekel aan…

“Sleutelen. Ik ben niet zo technisch, heb er ook niet zoveel verstand van. Maar ik probeer het wel te leren. Nu, in de winter, help ik bijvoorbeeld met het onderhoud van de machines want ik vind dat ik dat wel moet kunnen.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan…

“Zou ik emigreren naar Canada. Ik ben er met vakantie geweest bij familie en ik kijk al jaren YouTube-filmpjes over de landbouw daar. Geweldig! Het is er echt heel mooi en je hebt meer mogelijkheden dan in Nederland. Hier is steeds gedoe over Roundup bijvoorbeeld, maar daar mag je het gewoon gebruiken. Net als een coating om de zaden; daar mag het, waarom hier dan niet? Misschien ga ik na mijn opleiding wel een seizoen ergens meedraaien in Canada om te voelen hoe het echt is. En dan zie ik het verder wel.”

Over vijf jaar, dan…

“Zit ik in de maatschap, heb meer verantwoordelijkheid, maar sta er nog niet alleen voor. We doen het samen. Ik heb dan ook een baan erbij denk ik.”

Foto: 6

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Als de school er op zit gelijk een jaar of zo op stage aan het werk in Canada of ander land. Je leert een land pas kennen als je er aan het werk bent. En omdat je de wereld van de andere kant bekijkt wordt je veel objectiever over NL.

Beheer
WP Admin