Opvolger Marthijn Aalfs: “Mooi werk: op een rustig moment tussen de koeien lopen om ze te controleren.” – Foto’s: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Marthijn: ‘Dat de derogatie eraf zou gaan, zagen we aankomen’

Opvolger Marthijn Aalfs (26) pikte een Zwitsers idee op en paste het thuis toe. Ook speelde hij al in op het verdwijnen van de derogatie.

Marthijn Aalfs uit Noordhorn pakt de leiding in het melkveebedrijf van zijn familie, waarbij hij innovatieve ideeën toepast en inspeelt op veranderende regelgeving. Met een achtergrond in Agrarisch Ondernemerschap en een rolverdeling waarin hij nauw samenwerkt met zijn ouders, voerden ze al veel vernieuwingen door.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“We hebben de afgelopen twee jaar al veel veranderd en daar was ik steeds nauw bij betrokken. Ik moet er straks immers mee verder. Zo is er een nieuwe stal gezet met op mijn initiatief twee melkrobots. Ik wil het werk namelijk alleen kunnen doen. Ook zitten er aparte kelders onder de stal voor gescheiden opvang van mest en urine. Dat de derogatie eraf zou gaan, zagen we namelijk al wel aankomen. Nu hebben we een basis voor het geval er mogelijkheden komen voor verwerken of verhandelen. Ook is er in de nieuwe stal nog meer aandacht voor koecomfort. Dat is voor mij een speerpunt.”

Van zijn vader stak Marthijn veel op. Zoals vooruitdenken bij het maken van keuzes. “Dan kun je weloverwogen beslissingen nemen.”
Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader, ik leer veel van hem. Het vooruitdenken heb ik van hem overgenomen om zo weloverwegen keuzes te kunnen maken. Ook op stagebedrijven heb ik veel opgestoken. In Zwitserland zag ik bijvoorbeeld iets dat ik interessant vond: een gehele voerstoep. Dat hebben we bij ons thuis ook toegepast. Wat ik ook waardevol vond aan mijn stageboeren is dat ik met ze kon sparren over de beslissingen die ze namen. Ze waren open over wat goed ging en wat niet.”

Marthijn geniet ervan om op een rustig moment tussen de koeien te lopen. Sinds er melkrobots staan, is het veel rustiger in de stal.
Marthijn geniet ervan om op een rustig moment tussen de koeien te lopen. Sinds er melkrobots staan, is het veel rustiger in de stal.
Het mooiste werk vind ik…

“Op een rustig moment tussen de koeien lopen om ze te controleren. Toen we nog een melkstal hadden, deed je dat in combinatie met het opdrijven. Het moest snel-snel want je wilde vlot aan het melken zijn. Sinds we robots hebben, is alles zoveel rustiger. Het werkt heel fijn en tijdens de diercontrole zie je nu veel meer. Wat ik ook leuk vind, is mensen rondleiden. We krijgen best veel bezoekers en ik vertel ze graag over ons bedrijf. ”

Ik heb een hekel aan…

“Als ik iets in mijn hoofd hebt en het lukt niet, dan baal ik daarvan.”

Marthijn: “Het is hier een fijne plek om te boeren.”
Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“De boerderij is up-to-date, het machinepark ook. Ik zou het geld daarom gebruiken om af te lossen. Wat verder geld kost, is dat mijn ouders een keer gaan verhuizen. Mocht er daarna wat over zijn dan zou ik dat investeren in grond. Voor mezelf hoef ik niet echt iets. Hoewel, een mooie strakke auto zou wel leuk zijn, denk aan een Volvo. Maar dat heeft zeker geen prioriteit.”

In mijn vrije tijd…

“Ga ik er graag op uit. Dingen ontdekken. Dat kan in Nederland zijn maar ook over de grens. Ook leuk: met vrienden wat drinken en lekker ouwehoeren.”

Marthijn houdt in maatschap met zijn ouders 115 melkkoeien op 58 hectare.
Marthijn houdt in maatschap met zijn ouders 115 melkkoeien op 58 hectare.
Over vijf jaar dan…

“Woon ik denk ik samen met mijn vriendin en houd ik het bedrijf op de regel. Ik geniet ervan, het is hier een fijne plek om te boeren. Over vijf jaar heb ik misschien mijn bijbaantjes ook nog. De inkomsten zijn prettig maar niet het allerbelangrijkste. Ik geniet vooral van de sociale contacten. Ik kom van het erf af en spreek nog eens andere mensen.”

De familie Aalfs boert in Noordhorn in Groningen.
De familie Aalfs boert in Noordhorn in Groningen.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin